New Yorkin vinkit 2: Keskuspuistosta High Lineen

Aurinkoinen lauantaipäivä Helsingissä sai minut muistelemaan taannoista New Yorkin matkaamme ja erityisesti kaupungin kahta hienoa puistoa, Central Parkia ja The High Linea. Puistot ovat meille tärkeä osa kaupunkimatkailua, sillä niiden vehreys ja rauhallisuus tuo vaihtelua kaupungin sykkeeseen. Eipä puistoja turhaan kutsuta kaupungin keuhkoiksi, niissä on hyvä käydä hengähtämässä hektisinä hetkinä.

IMG_20181031_152319_386.jpg
Auringonpaistetta ja alkavaa ruskaa Central Parkissa

Central Park

New Yorkin ikoninen keskuspuisto on varmasti kaikille tuttu elokuvista. Aina 59. kadulta 110 kadulle ulottuva puisto on myös yksi minun lempipaikoistani New Yorkissa. Nähtävää siis suuressa puistossa riittää. Tutustuttuamme aiemmin puiston eteläisimpään osaan otimme nyt kohteeksemme pohjoisemmat osat aina länsipuolelta John Lennonin muistomerkiltä itäpuolella sijaitsevaan Conservatory Gardens -puistoon asti ja vietimme rauhaisan sunnuntaipäivän kävellen puistossa, ehkäpä eksyenkin välillä. Olipa hienoa kävellä Jackie Kennedy Onassis Reservoirin reunamia nauttien samalla Upper West Siden näkymistä tekojärven toisella laidalla. Puistoon palasimme vielä ennen kotiinlähtöä nautiskelemaan auringonpaisteesta ja virvokkeista legendaarisen Boathouse -ravintolan terassilla.

20181031_131606
The Boathouse aurinkoisena päivänä

High Line Park

Toinen huikean hieno puisto New Yorkissa on vanhalle tavarajunaradalle rakennettu The High Line, joka nimensä mukaisesti sijaitsee katujen yläpuolella. Puisto sijaitsee Manhattanin länsipuolella, alkaen 34. kadulta ja jatkuen aina Chelsean kaupunginosasta Gansevoort -kadulle (13. kadun alapuolella). Vuonna 2009 avattu puisto on New Yorkin kaupungin ja asukkaiden yhdessä pelastama, ainutlaatuinen puisto, jossa taide ja luonto ovat läsnä aivan keskellä kaupunkia. Helsingissä Pasilan Konepajan kupeessa asuvalle urbaani rautatiepuisto tuntuu hyvin kotoisalta, mutta se on näkemisen arvoinen kaikille ja antaa jälleen erilaisen näkökulman hyvin monipuoliseen kaupunkiin.

20181030_154816
The High Line on ainutlaatuinen yhdistelmä teollista taidetta ja luontoa

New Yorkin kokoiseen kaupunkiin mahtuu uskomaton määrä puistoja ja niistä ehdimme tälläkin kertaa vain muutamaan. Aiemmalta reissulta mieleen jäi historiallinen Washington Square Park sekä aivan Manhattanin eteläosassa sijaitseva Bryant Park. Kokematta jäi vielä ainakin Brooklyn Bridge Park Brooklynissa sekä East Riverilla sijaitseva Roosevelt Island viheralueineen. Ehkäpä siis vielä palaamme.

20181028_113317
Alkavaa ruskaa Central Parkissa

Leave a comment