Kuukauden reseptit

8.7.2018 Heinäkuun resepti

Paella

Valencialainen perinneruoka paella on erinomainen kesäruoka, joka syntyy parhaiten ulkona perinteisellä paellapannulla. Paellapannuja löytää suomestakin melko helposti, minulla on useita vuosia ollut käytössä Muurikan paellapannu ja paellan teen kaasulla toimivalla rengaskeittimellä. Myös sisätiloissa paellan voi valmistaa, mutta tällöin on erittäin vaikea saada aikaiseksi paellaan olennaisesti kuuluva hieman rapea, jopa pohjaanpalanut pohja. Koska paellariisiä on hankala – ellei lähes mahdoton – löytää Suomesta, mutta risottoriisi ajaa hyvin saman asian. Savustettua paprikajauhetta löytyy nykyisin myös suomalaisista ruokakaupoista.

Ainekset:

  • 1 broilerin rintafile per ruokailija
  • 2 sipulia
  • 3 keltaista paprikaa
  • 4-6  valkosipulinkynttä tai 1 iso yksikyntinen valkosipuli
  • 6 tomaattia
  • öljyä paistamiseen
  • 1,5 mukillista paella- tai risottoriisiä per ruokailija
  • 3 mukillista vettä per ruokailija
  • pussillinen tuoreita sinisimpukoita tai rasia pakastettuja
  • 300-400g tuoreita tai pakastettuja, kuorittuja jättikatkaravunpyrstöjä
  • 1 kana- tai kasvisliemikuutio
  • 2 sitruunaa
  • 1 ruukku persiljaa
  • makeaa paprikajauhetta
  • tulista paprikajauhetta tai chilijauhetta
  • savustettua paprikajauhetta
  • suolaa ja mustapippuria myllystä

Huuhdo sinisimpukat, poista rikkoutuneet ja sellaiset avonaiset simpukat, jotka eivät sulkeudu kuorta kopauttaessa. Mikäli käytät tuoreita simpukoita, kiehauta niitä noin 6-8 minuuttia. Paloittele broilerin rintafileet, paprikat ja tomaatit. Raasta valkosipuli ja hienonna sipuli ja persilja. Lohko sitruunat. Aseta paellapannu rengaskeittimen päälle ja kaada pannulle runsaasti öljyä. Kuumenna pannu. Ruskista broilerinpalat kuumassa pannussa. Lisää öljyyn sipulit ja valkosipuli ja ruskista hetken aikaa. Lisää 1 tl kaikki paprikajauheita, suolaa ja mustapippuria. Kun broilerinpalat ovat kypsiä ja sipulit kypsyneet, lisää paprikat ja tomaatit. Anna mausteiden tekeytyä hetki ennen kuin lisäät liemikuution ja osan vedestä. Anna kiehua noin 10-15 minuuttia ennen kuin lisäät riisin. Anna riisin kiehua paketissa olevan ohjeen mukaan ja lisää nestettä sitä mukaa kuin riisi imee sitä. Huom! Riisin kuuluu olla hieman tahmeaa ja tarttua hieman pannun pohjaan. Kun riisi on noin puolikypsää, purista päälle toisen sitruunan mehu ja lisää puolet persiljasta. Tarkista mausteet ja lisää suolaa, mustapippuria ja paprikajauhetta tarpeen mukaan. Lisää pannuun katkaravut ja sinisimpukat. Mikäli käytät tuoreita katkarapuja, on paella valmista, kun katkaravut ovat kypsiä ja muuttuneet kauniin vaaleanpunaisiksi (n. 10 min). Koristele paellapannu sitruunalohkoilla ja lopulla persiljalla ja tarjoile.

20180706_162947

10.6.2018 Kesäkuun resepti

Tomaatti-chorizosalaatti

Tämä tomaattisalaatti on alunperin Jamie Oliverin resepti hänen matkaltaan Espanjasta, mutta olen tehnyt siitä oman versioni.

1 paketti raakaa tai puolikypsää chorizoa (250 – 300g)
6 tomaattia
2 punasipulia
Muutama oksa tuoretta timjamia
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl sherry-, punaviini- tai balsamiviinietikkaa
0,5 tl (savustettua) paprikajauhetta
Mustapippuria (ja sormisuolaa)
Pari viipaletta rapeaa ruisleipää (saa olla hieman kuivahtanutta)

Leikkaa tomaatit lohkoiksi ja sipuli ohuiksi renkaiksi. Laita kulhoon ja lisää tuoretta timjamia. Mausta mustapippurilla ja paprikajauheella ja kaada päälle oliiviöljy ja viinietikka. Halutessasi voit ripotella sekaan hieman sormisuolaa, sillä se tuo maut paremmin esiin. Anna maustua sillä välin, kun kypsennät makkarat.  Minä käytän resepteissäni Saarioisten raakachorizoa, sillä makkara ei ole ylettömän rasvainen, mutta hyvin varustelluista ruokakaupoista löytyy myös espanjalaisia raakachorizoja.

Paista chorizomakkaroita alkuun noin kymmenen minuuttia pannulla tai grillissä parilalla. Viipaloi makkarat ja jatka paistamista kunnes makkarat ovat kypsiä (raakamakkara kypsyy noin 20 minuutissa). Näin saat makkarapaloihin hyvät paistopinnat. Lisää makkarat tomaattisalaatin sekaan.

Leikkaa ruisleipä suupalan kokoisiksi ja paista pannulla makkaroista irronneessa rasvassa. Leipäpaloja voit halutessasi maustaa hieman paprikajauheella ja mustapippurilla. Lisää leipäpalat salaatin sekaan ja tarkista maut. Ripottele päälle vielä hieman tuoretta timjamia ja tarjoile heti, jottei leipäpalat vety. Salaatin kanssa sopii erinomaisesti esimerkiksi raikas espanjalainen roseeviini tai roseecava, jotka leikkaavat hyvin makkaran rasvaisuutta. 

20180510_211835
Tomaatti-chorizosalaatti

1.5.2018 Toukokuun resepti

Salmorejo ja tomaatti-ilmakuivattu kinkku -leivät

Cordobalainen salmorejo on tunnetumman serkkunsa gazpachon kaltainen kylmä tomaattikeitto. Sen kanssa nautimme tänä vappuna pan con tomatea eli tomaattileipää serranokinkulla höystettynä. Kun kinkun jättää pois, soveltuu sekä keitto että leivät myös kasvissyöjälle.

Salmorejo

  • 500g kypsiä tomaatteja
  • 1 iso punainen paprika
  • 1 yksikyntinen valkosipuli
  • 2 dl tuoreen leivän sisusta
  • suolaa, pippuria
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • oliiviöljyä
  • päälle: 1 kananmuna, leivänpaloja, 2-3 siivua serranokinkkua

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Laita paprika uunivuokaan, ripottele päälle oliiviöljyä ja sormisuolaa. Paahda uunissa noin 30 minuuttia. Peitä astia ja anna vesihöyryn irrottaa paprikan kuori. Kun paprika on jäähtynyt, kuori, poista siemenet ja paloittele isohkoiksi paloiksi. Kalttaa ja kuori tomaatit, poista siemenet. Laita tomaatit ja paprika tehosekoittimeen. Kuori ja paloittele ja lisää leivän kanssa tehosekoittimeen. Sekoita tasaiseksi. Mausta suolalla, pippurilla, punaviinietikalla ja oliiviöljyllä. Laita keitto jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Ennen tarjoilua leikkaa serranokinkku pieniksi paloiksi ja paista hetki pannulla, jotta kinkku on rapeaa. Keitä kananmuna kovaksi ja leikkaa pieniksi paloiksi. Leikkaa vaaleasta leivästä pieniä kuutioita. Koristele keitto serranokinkulla, kananmunalla ja leivällä ja ripottele päälle hiukan oliiviöljyä.

20180430_194918
Salmorejo

Pan con tomate y jamón serrano

  • maalaisleipää
  • valkosipulia (1 kynsi kahdelle leipäviipaleelle)
  • tomaattia (1 tomaatti kahdelle leipäviipaleelle)
  • oliiviöljyä
  • suolaa, pippuria
  • serranokinkkua (1 siivu per leipä)

Paahda leipää hetki pannulla tai uunissa. Kuori valkosipulinkynnet Hiero valkosipulinkynttä* leivän pinnalla. Halkaise tomaatit ja hiero tomaattia leivän pinnalla. Halutessasi voit leikata hedelmälihan leivälle pieneksi silpuksi kuten bruschetalle. Ripottele päälle oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Paahda serranokinkkuviipaleita hetki uunissa tai kuivalla paistinpannulla. Asettele leipien päälle. Nauti!

*Vinkki! Jos raa’an valkosipulin kipakkuus kauhistuttaa, voi valkosipulinkynsiä paahtaa 15 minuuttia uunissa, jolloin mausta tulee kermaisempi ja koostumuksesta pehmeämpi.

20180430_195134
Pan con tomate y jamón serrano

 

1.4.2018 Huhtikuun resepti

Valkosipulikana ja manchegogratinoidut paprikat

Ensimmäinen kuukauden resepti yhdistää kaksi kirjassani Buen Provecho – reseptejä Espanjasta julkaistua lempireseptiäni, valkosipulikanan ja manchegogratinoidut paprikat yhdeksi herkulliseksi annokseksi.

Ainekset 4:lle:

  • 4 Kanafilettä
  • 4 isoa kynttä valkosipulia tai maun mukaan
  • 2 rkl paprikajauhetta
  • Oliiviöljyä tai rypsi-oliiviöljysekoitusta
  • 3 punaista paprikaa
  • 2 keltaista paprikaa
  • 2 salottisipulia tai punasipulia
  • 1/2 nippu timjamia
  • Suolaa ja pippuria
  • Pala manchegoa

Lämmitä uuni 200-asteeseen.

Laita kanat ruskistumaan pannuun, jossa on oliiviöljyä . Raasta tai pilko valkosipulit. Mausta kanat puolella valkosipulista, suolalla, pippurilla ja 1 rkl paprikajauhetta. Käännä kanat ja mausta paistettu puoli samalla tavalla. Anna kanojen hautua sillä välin kun valmistelet paprikat.

Leikkaa paprikat neljään osaan ja puolita neljännekset. Huuhtele paprikan palat. Pilko salotti- tai punasipulit. Kuullota paprikoita ja sipuleita oliiviöljyssä pannulla muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää noin 2/3 osaa timjamista.

Laita kanat uunivuokaan ja lado päälle paprika-sipuli-timjamiseos. Raasta manchego ja laita kanojen ja paprikoiden päälle.  Laita vuoka uuniin ja paista kunnes juusto sulaa ja on kullanruskeaa. Varmista että kanat ovat kypsiä. Lisää päälle tuoretta timjamia ja tarjoile riisin kanssa.

20180331_150034