Kuukauden reseptit

11.11.2018 Marraskuun resepti

Kostea ja harmaa marraskuu vaatii lohturuokaa ja marraskuun reseptinä julkaisen maukkaan, espanjalaisen kikherne-pinaattilisukkeen reseptin. Nopea ja helppo paistos toimii niin lihan lisukkeena tai sellaiseen, esimerkiksi manchegosiivulla höystettynä.

400g kikherneitä (säilöttyjä)
2 valkosipulinkynttä
2 sipulia
2 tomaattia
200g pinaattia (tuoretta tai pakastettua)
4 rkl oliiviöljyä
1 Laakerinlehti
2 tl savustettua  tai tulista paprikajauhetta 
3 dl vettä
Suolaa ja pippuria

Voit käyttää kuivattuja kikherneitä säilöttyjen sijaan, jolloin niitä täytyy liottaa yön yli ennen käyttöä. Käytitpä  kumpi tahansa, huuhdo kikherneet huolella. Pilko sipuli, valkosipuli ja tomaatit pieniksi. Laita pannuun öljy ja lämmitä. Paista sipulit ja valkosipuli. Lisää tomaatti ja laakerinlehti. Paista muutama minuutti. Lisää paprikajauhe. Lisää kikherneet ja sekoita huolellisesti. Paista 3 minuuttia. Lisää 3 dl vettä. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä noin 15 minuuttia. Jos käytät kuivattuja kikherneitä, keitä pakkauksen ohjeen mukaan. Jos käytät tuoretta pinaattia, huuhdo ja paista sillä välin pinaattia pienessä tilkassa öljyä, jotta pinaatista lähtee sille ominainen kitkeryys. Lisää pinaatti kikherneiden joukkoon ja kypsennä vielä noin 10 minuuttia. Jos vesi on haihtunut tai haluat enemmän lientä, lisää vettä maun mukaan. Tarkista suola ja pippuri ennen tarjoilua. 

20181108_113840


 

14.10.2018 Lokakuun resepti

Lokakuun resepti on täydellinen pimenevän illan iltapala kahdelle tai maukas lisä tapaspöytään 4-6 hengelle. Kasvissyöjä korvaa chorizon esimerkiksi soijachorizolla.

  • 3 dl vettä
  • 6-7 dl vehnäjauhoa
  • 1 ps kuivahiivaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 chorizo-raakamakkaraa (esim Saarioinen) tai 2 soijachorizoa
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 1 pienehkö suippopaprika
  • Mustapippuria
  • Oliiviöljyä

Lämmitä vesi +42 asteeseen. Lisää suola ja jauhoja pikkuhiljaa. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista ja lisää taikinaan. Sekoita puuhaarukalla kunnes noin 5 dl jauhoista on lisätty. Jatka vaivaamalla ja lisää loput jauhot. Kun taikina on tasaista, vaivaa joukkoon öljy. Anna nousta vedottomassa paikassa n. 30 minuuttia.

Sillä välin kun taikina nousee, paista chorizot pannulla pienessä määrässä oliiviöljyä. Raasta valkosipulinkynnet ja pilko paprika. Kun makkarat ovat lähes kypsiä, lisää valkosipuli ja paprika pannuun ja kuullota. Mausta mustapippurilla.

Ota taikina kohoamasta ja jaa kahteen osaan. Vaivaa hetki, jotta ilmakuplt lähtevät taikinasta. Kauli taikinasta kaksi levyä, jotka ovat hieman makkaroita pidempiä ja noin 10-15 cm leveitä. Jaa paprika-valkosipuliseos taikinalevyille ja nosta makkarat sen päälle.

Kääri taikina makkaroiden päälle ja sulje leipästen päät. Viillä taikinaan viiltoja. Anna kohota 1,5-2 tuntia.

Lämmitä uuni 190 asteeseen ja paista noin 25 min tai kunnes pinta on kullanruskea.

Tarjoile lämpimänä tai kylmänä.

 

20181014_131107


9.9.2018 Syyskuun resepti

Nämä pintxot ovat omia suosikkejani, mutta pintxoja on helppo varioida esimerkiksi kasvissyöjän suuhun sopivaksi. Kerron reseptien ohessa vinkkini kasvissyöjille. 

Vuohenjuusto-punasipuli-serranokinkkupintxot

Maalaispatonkia
Oliiviöljyä
6 siivua Serranokinkkua
1 pötkö Vuohenjuustoa
2 Punasipulia
1 rkl sherryviinietikkaa
Mustapippuria
Hunajaa

Kuori ja viipaloi punasipulit. Lämmitä oliiviöljyä paistinpannussa ja kuullota punasipulit. Mausta sipulit mustapippurilla. Kaada paistinpannuun sherryviinietikka ja karamellisoi sipuleita hetken aikaa. Leikkaa maalaispatonki viipaleiksi ja ripottele päälle oliiviöljyä. Leikkaa vuohenjuustoa viipaleiksi ja erottele kinkkuviipaleet. Puolita kinkkuviipaleet. Asettele kinkkuviipaleet leiville ja niiden päälle vuohenjuustoviipaleet. Laita päällimmäiseksi karamellisoitua punasipulia ja viimeistele hunajalla.

Kasvissyöjä voi yksinkertaisimmillaan jättää kinkun pois ja nauttia vain vuohenjuustosta ja punasipulista leivällä. Toinen vaihtoehto on leikata munakoisosta ohuita viipaleita ja freesata niitä suolan ja mustapippurin kanssa.

Pintxos con atun y pimiento

Ainekset
Maalaispatonkia
1 valkosipulinkynsi
Tonnikalaa öljyssä
1 paahdettu paprika
Persiljaa koristeeksi

Leikkaa leivästä siivuja. Kuori valkosipulin kynsi, halkaise se ja hiero leipäsiivuja leikkuupinnalla. Jos pidät valkosipulista todella paljon (niin kuin minä), voit myös hakata valkosipulinkynnen pieneksi ja laittaa silpun leivälle. Laita leiville tonnikalaa, leikkaa ohuita viipaleita paprikasta ja laita tonnikalan päälle. Silppua hieman persiljaa ja koristele pintxot.

Kaupasta saa valmista paahdettua, säilöttyä paprikaa, mutta voit myös paahtaa paprikan itse. Laita tällöin paprika kokonaisena uuninkestävään astiaan ja ripottele päälle oliiviöljyä. Paahda uunissa kunnes kuori mustuu osittain, käännä ja paahda vielä hetki. Peitä astia alumiinifoliolla ja anna vesihöyryn irrottaa kuoret. Kuori paprika ennen käyttöä ja poista siemenet.

Kasvissyöjä freesaa tonnikalan tilalle ohuita viipaleita kesäkurpitsasta ja maustaa ne suolalla, mustapippurilla ja provencal-mausteella.

Lohi-kananmuna-anjovispintxo

Maalaispatonkia
kylmäsavulohta (1/2 siivua per pintxo)
1 prk anjovista
Keitettyä munaa (1 siivu per pintxo)

Keitä munat koviksi. Leikkaa leivästä siivuja. Jos käytät maalaisleipää, puolita siivut. Laita siivuille lämminsavulohta. Viipaloi munat ja laita jokaiselle leivälle yksi viipale. Laita munan päälle yksi anjovisfile per leipä.

Kasvissyöjä nauttii pintxon päällä kananmunan lisäksi esimerkiksi avokadoa ja tuoretta vihreää parsaa. Parsan voi valmistaa uunissa noin kymmenessä minuutissa. Varresta katkaistaan puinen osa ja kuoritaan hieman kuorta pois. Parsa laitetaan uunipellille ja päälle ripotellaan oliiviöljyä ja suolaa. Leivälle muussataan hieman avokadoa, päälle siivu keitettyä munaa ja päällimmäiseksi rapeaa parsaa. Päälle ripotellaan hieman sormisuolaa.

20180908_143116

 


12.8.2018 Elokuun resepti

Elokuun resepti on kesän päättymisen juhlaa. Vaikka kelit viilenevät, vielä on aikaa grillata ja juhlistaa kulunutta kesää. Porsaan sisäfileen ja vuohenjuuston lisäksi nautitaan pinaatista pekonin ja auringonkukansiementen kanssa. Lisäksi voi tarjota esimerkiksi lohkoperunoita. Kasvissyöjä jättää pois porsaansisäfileen ja pekonin, pinaattilisuke ja vuohenjuusto ovat maukas yhdistelmä sellaisenaankin.

Porsaan sisäfilee hunajan ja vuohenjuuston kanssa

  • 1 porsaan sisäfilee jokaista kolmea ruokailijaa kohden
  • 1 pötkö vuohenjuustoa
  • 1 muna
  • Hieman korppujauhoa tai vehnäjauhoa
  • 8 ruokalusikallista hunajaa
  • 2 ruokalusikallista sherryviinietikkaa (tai balsamiviinietikkaa)
  • ½ tl kuivattua rosmariinia
  • Oliivi-rypsiöljyseosta paistamiseen
  • Suolaa ja mustapippuria

Vatkaa muna suolaripauksen kanssa yhdelle lautaselle ja laita toiselle lautaselle korppu- tai vehnäjauhoa. Leikkaa vuohenjuusto noin 1,5cm paksuiksi viipaleiksi. Leikkaa porsaanfilee kolmeen osaan. Mausta porsaanfileepalat suolalla ja mustapippurilla. Lämmitä uuni 150 asteeseen lihaa varten. Laita paistinpannulle öljyä ja kuumenna pannu. Paista porsaanfileepaloihin ruskea pinta ja laita ne uunivuokaan. Lisää öljyn ja lihanesteiden joukkoon sherryviinietikka ja kiehauta. Kaavi puulusikalla pannusta kaikki maut mukaan. Laita liha hetkeksi pannuun, jotta maut imeytyvät ja lisää kuivattu rosmariini. Laita lihat nesteen kanssa uunivuokaan, peitä alumiinifoliolla ja laita uunivuoka uuniin noin 30 minuutiksi, jotta lihaa jää aavistuksen punertavaksi. Voit loppuvaiheessa leikata lihaa hieman, jotta näet sen kypsyyden. Lämmitä pienessä pannussa öljyä. Pyörittele vuohenjuustoviipaleet ensin munassa ja sitten korppujauhoissa ja laita pannuun paistumaan. Paista juustoihin kullanruskea pinta. Laita talouspaperia lautaselle ja laita juustot talouspaperille, jotta ylimääräinen öljy valuu pois. Ota porsaanfilee uunista ja laita lautaselle. Laita vuohenjuustot porsaanfileen päälle ja valuta päälle hunajaa.
Pinaattia pekonin, rusinoiden ja auringonkukansiementen kera

  • 200g tuoretta pinaattia
  • 6 suikaletta pekonia
  • 2 rkl rusinoita
  • 2 ruokalusikallista auringonkukansiemeniä
  • Mustapippuria

Leikkaa pekoni saksilla suikaleiksi. Laita paistinpannuun hieman öljyä ja kuumenna pannu. Lisää pekoni ja paista hetken aikaa. Huuhdo sillä välin pinaatti ja valuta huolellisesti. Voit kuivata pinaattia hieman talouspaperilla. Lisää pannuun rusinat ja paista sekoittaen kunnes pekoni on saanut väriä, noin kaksi minuuttia. Lisää pinaatti pannulle ja rouhi sekaan mustapippuria. Sekoittele varovaisesti noin kaksi minuuttia kunnes pinaatit pehmenevät hieman. Laita pinaatti-pekoni-rusinaseos lautaselle ja ripottele päälle auringonkukansiemenet.

20180512_154051


8.7.2018 Heinäkuun resepti

Paella

Valencialainen perinneruoka paella on erinomainen kesäruoka, joka syntyy parhaiten ulkona perinteisellä paellapannulla. Paellapannuja löytää suomestakin melko helposti, minulla on useita vuosia ollut käytössä Muurikan paellapannu ja paellan teen kaasulla toimivalla rengaskeittimellä. Myös sisätiloissa paellan voi valmistaa, mutta tällöin on erittäin vaikea saada aikaiseksi paellaan olennaisesti kuuluva hieman rapea, jopa pohjaanpalanut pohja. Koska paellariisiä on hankala – ellei lähes mahdoton – löytää Suomesta, mutta risottoriisi ajaa hyvin saman asian. Savustettua paprikajauhetta löytyy nykyisin myös suomalaisista ruokakaupoista.

Ainekset:

  • 1 broilerin rintafile per ruokailija
  • 2 sipulia
  • 3 keltaista paprikaa
  • 4-6  valkosipulinkynttä tai 1 iso yksikyntinen valkosipuli
  • 6 tomaattia
  • öljyä paistamiseen
  • 1,5 mukillista paella- tai risottoriisiä per ruokailija
  • 3 mukillista vettä per ruokailija
  • pussillinen tuoreita sinisimpukoita tai rasia pakastettuja
  • 300-400g tuoreita tai pakastettuja, kuorittuja jättikatkaravunpyrstöjä
  • 1 kana- tai kasvisliemikuutio
  • 2 sitruunaa
  • 1 ruukku persiljaa
  • makeaa paprikajauhetta
  • tulista paprikajauhetta tai chilijauhetta
  • savustettua paprikajauhetta
  • suolaa ja mustapippuria myllystä

Huuhdo sinisimpukat, poista rikkoutuneet ja sellaiset avonaiset simpukat, jotka eivät sulkeudu kuorta kopauttaessa. Mikäli käytät tuoreita simpukoita, kiehauta niitä noin 6-8 minuuttia. Paloittele broilerin rintafileet, paprikat ja tomaatit. Raasta valkosipuli ja hienonna sipuli ja persilja. Lohko sitruunat. Aseta paellapannu rengaskeittimen päälle ja kaada pannulle runsaasti öljyä. Kuumenna pannu. Ruskista broilerinpalat kuumassa pannussa. Lisää öljyyn sipulit ja valkosipuli ja ruskista hetken aikaa. Lisää 1 tl kaikki paprikajauheita, suolaa ja mustapippuria. Kun broilerinpalat ovat kypsiä ja sipulit kypsyneet, lisää paprikat ja tomaatit. Anna mausteiden tekeytyä hetki ennen kuin lisäät liemikuution ja osan vedestä. Anna kiehua noin 10-15 minuuttia ennen kuin lisäät riisin. Anna riisin kiehua paketissa olevan ohjeen mukaan ja lisää nestettä sitä mukaa kuin riisi imee sitä. Huom! Riisin kuuluu olla hieman tahmeaa ja tarttua hieman pannun pohjaan. Kun riisi on noin puolikypsää, purista päälle toisen sitruunan mehu ja lisää puolet persiljasta. Tarkista mausteet ja lisää suolaa, mustapippuria ja paprikajauhetta tarpeen mukaan. Lisää pannuun katkaravut ja sinisimpukat. Mikäli käytät tuoreita katkarapuja, on paella valmista, kun katkaravut ovat kypsiä ja muuttuneet kauniin vaaleanpunaisiksi (n. 10 min). Koristele paellapannu sitruunalohkoilla ja lopulla persiljalla ja tarjoile.

20180706_162947

10.6.2018 Kesäkuun resepti

Tomaatti-chorizosalaatti

Tämä tomaattisalaatti on alunperin Jamie Oliverin resepti hänen matkaltaan Espanjasta, mutta olen tehnyt siitä oman versioni.

1 paketti raakaa tai puolikypsää chorizoa (250 – 300g)
6 tomaattia
2 punasipulia
Muutama oksa tuoretta timjamia
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl sherry-, punaviini- tai balsamiviinietikkaa
0,5 tl (savustettua) paprikajauhetta
Mustapippuria (ja sormisuolaa)
Pari viipaletta rapeaa ruisleipää (saa olla hieman kuivahtanutta)

Leikkaa tomaatit lohkoiksi ja sipuli ohuiksi renkaiksi. Laita kulhoon ja lisää tuoretta timjamia. Mausta mustapippurilla ja paprikajauheella ja kaada päälle oliiviöljy ja viinietikka. Halutessasi voit ripotella sekaan hieman sormisuolaa, sillä se tuo maut paremmin esiin. Anna maustua sillä välin, kun kypsennät makkarat.  Minä käytän resepteissäni Saarioisten raakachorizoa, sillä makkara ei ole ylettömän rasvainen, mutta hyvin varustelluista ruokakaupoista löytyy myös espanjalaisia raakachorizoja.

Paista chorizomakkaroita alkuun noin kymmenen minuuttia pannulla tai grillissä parilalla. Viipaloi makkarat ja jatka paistamista kunnes makkarat ovat kypsiä (raakamakkara kypsyy noin 20 minuutissa). Näin saat makkarapaloihin hyvät paistopinnat. Lisää makkarat tomaattisalaatin sekaan.

Leikkaa ruisleipä suupalan kokoisiksi ja paista pannulla makkaroista irronneessa rasvassa. Leipäpaloja voit halutessasi maustaa hieman paprikajauheella ja mustapippurilla. Lisää leipäpalat salaatin sekaan ja tarkista maut. Ripottele päälle vielä hieman tuoretta timjamia ja tarjoile heti, jottei leipäpalat vety. Salaatin kanssa sopii erinomaisesti esimerkiksi raikas espanjalainen roseeviini tai roseecava, jotka leikkaavat hyvin makkaran rasvaisuutta. 

20180510_211835
Tomaatti-chorizosalaatti

1.5.2018 Toukokuun resepti

Salmorejo ja tomaatti-ilmakuivattu kinkku -leivät

Cordobalainen salmorejo on tunnetumman serkkunsa gazpachon kaltainen kylmä tomaattikeitto. Sen kanssa nautimme tänä vappuna pan con tomatea eli tomaattileipää serranokinkulla höystettynä. Kun kinkun jättää pois, soveltuu sekä keitto että leivät myös kasvissyöjälle.

Salmorejo

  • 500g kypsiä tomaatteja
  • 1 iso punainen paprika
  • 1 yksikyntinen valkosipuli
  • 2 dl tuoreen leivän sisusta
  • suolaa, pippuria
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • oliiviöljyä
  • päälle: 1 kananmuna, leivänpaloja, 2-3 siivua serranokinkkua

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Laita paprika uunivuokaan, ripottele päälle oliiviöljyä ja sormisuolaa. Paahda uunissa noin 30 minuuttia. Peitä astia ja anna vesihöyryn irrottaa paprikan kuori. Kun paprika on jäähtynyt, kuori, poista siemenet ja paloittele isohkoiksi paloiksi. Kalttaa ja kuori tomaatit, poista siemenet. Laita tomaatit ja paprika tehosekoittimeen. Kuori ja paloittele ja lisää leivän kanssa tehosekoittimeen. Sekoita tasaiseksi. Mausta suolalla, pippurilla, punaviinietikalla ja oliiviöljyllä. Laita keitto jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Ennen tarjoilua leikkaa serranokinkku pieniksi paloiksi ja paista hetki pannulla, jotta kinkku on rapeaa. Keitä kananmuna kovaksi ja leikkaa pieniksi paloiksi. Leikkaa vaaleasta leivästä pieniä kuutioita. Koristele keitto serranokinkulla, kananmunalla ja leivällä ja ripottele päälle hiukan oliiviöljyä.

20180430_194918
Salmorejo

Pan con tomate y jamón serrano

  • maalaisleipää
  • valkosipulia (1 kynsi kahdelle leipäviipaleelle)
  • tomaattia (1 tomaatti kahdelle leipäviipaleelle)
  • oliiviöljyä
  • suolaa, pippuria
  • serranokinkkua (1 siivu per leipä)

Paahda leipää hetki pannulla tai uunissa. Kuori valkosipulinkynnet Hiero valkosipulinkynttä* leivän pinnalla. Halkaise tomaatit ja hiero tomaattia leivän pinnalla. Halutessasi voit leikata hedelmälihan leivälle pieneksi silpuksi kuten bruschetalle. Ripottele päälle oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Paahda serranokinkkuviipaleita hetki uunissa tai kuivalla paistinpannulla. Asettele leipien päälle. Nauti!

*Vinkki! Jos raa’an valkosipulin kipakkuus kauhistuttaa, voi valkosipulinkynsiä paahtaa 15 minuuttia uunissa, jolloin mausta tulee kermaisempi ja koostumuksesta pehmeämpi.

20180430_195134
Pan con tomate y jamón serrano

 

1.4.2018 Huhtikuun resepti

Valkosipulikana ja manchegogratinoidut paprikat

Ensimmäinen kuukauden resepti yhdistää kaksi kirjassani Buen Provecho – reseptejä Espanjasta julkaistua lempireseptiäni, valkosipulikanan ja manchegogratinoidut paprikat yhdeksi herkulliseksi annokseksi.

Ainekset 4:lle:

  • 4 Kanafilettä
  • 4 isoa kynttä valkosipulia tai maun mukaan
  • 2 rkl paprikajauhetta
  • Oliiviöljyä tai rypsi-oliiviöljysekoitusta
  • 3 punaista paprikaa
  • 2 keltaista paprikaa
  • 2 salottisipulia tai punasipulia
  • 1/2 nippu timjamia
  • Suolaa ja pippuria
  • Pala manchegoa

Lämmitä uuni 200-asteeseen.

Laita kanat ruskistumaan pannuun, jossa on oliiviöljyä . Raasta tai pilko valkosipulit. Mausta kanat puolella valkosipulista, suolalla, pippurilla ja 1 rkl paprikajauhetta. Käännä kanat ja mausta paistettu puoli samalla tavalla. Anna kanojen hautua sillä välin kun valmistelet paprikat.

Leikkaa paprikat neljään osaan ja puolita neljännekset. Huuhtele paprikan palat. Pilko salotti- tai punasipulit. Kuullota paprikoita ja sipuleita oliiviöljyssä pannulla muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää noin 2/3 osaa timjamista.

Laita kanat uunivuokaan ja lado päälle paprika-sipuli-timjamiseos. Raasta manchego ja laita kanojen ja paprikoiden päälle.  Laita vuoka uuniin ja paista kunnes juusto sulaa ja on kullanruskeaa. Varmista että kanat ovat kypsiä. Lisää päälle tuoretta timjamia ja tarjoile riisin kanssa.

20180331_150034