Kuukauden reseptit

7.9.2019 Syyskuun resepti

Coca Mallorquín on mallorcalainen eräänlainen peltipiirakan ja pizzan välimuoto. Omassa versiossani yhdistyvät paprika ja jauheliha, mutta piirakkaa voi varioida loputtomiin. Mikäli et ole mausteisen ruoan ystävä, puolita reseptissä olevat mausteet, etenkin jos voimakkaan makuiset juustokumina ja korianterijauhe eivät ole ennestään tuttuja. Pitkää aineslistaa ei kannata säikähtää, coca on hyvin helppotekoinen ja äärimmäisen maukas piirakka.

Coca Mallorquín

  • 6 dl karkeaa vehnäjauhoa
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl sokeria
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl kuivaa valkoviiniä, sherryä tai viinietikkaa
  • 2 ¼ dl lämmintä vettä 
  • 2 rkl oliivi-rypsiöljysekoitusta
  • 400g jauhelihaa
  • 1 yksikyntinen valkosipuli
  • 2 sipulia
  • 2-3 tomaattia
  • 2 punaista paprikaa tai 1 tölkki säilykepaprikaa
  • 1 nippu persiljaa
  • 1 nippu korianteria
  • 1 tl chilihiutaleita
  • 1 tl tulista paprikajauhetta
  • 1 tl savustettua Pimentón de Vera -paprikajauhetta
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 tl korianterijauhetta
  • Suolaa ja mustapippuria

Tee taikina: sekoita jauhot, kuivahiiva, suola ja sokeri keskenään. Lämmitä vesi. Sekoita veteen viini ja öljy. Tee kuiva-aineiden keskelle kuoppa ja kaada neste kuoppaan. Sekoita taikina tasaiseksi ja nosta kohoamaan siksi aikaa kun teet täytteen. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Pilko sipuli ja raasta valkosipuli. Laita oliivi-rypsyöljysekoitus paistinpannulle ja paista jauhelihaa ja sipuleita öljyssä. Lisää paistinpannuun mausteet. Pilko lihan kypsentyessä paprikat ja tomaatit. Halutessasi voit käyttää tuoreen paprikan sijaan säilöttyä paprikaa tai paahtaa paprikat uunissa ja kuoria ne, paprikan maku pehmenee hieman. Lisää paprikat ja tomaatit paistinpannulle ja paista hetken aikaa. Silppua sillä välin korianteri ja persilja ja lisää pannulle. Voit säästää osan persiljasta koristeluun. Maista jauheliha-kasvisseosta ja lisää tarvittaessa lisää suolaa ja pippuria. Kun seos on valmis, vaivaa taikinaa hieman ja kaulitse tai painele taikina tasaiseksi levyksi pellille. Pistele taikinaa haarukalla ja lisää täyte. Paista uunissa n. 20-25 minuuttia tai kunnes pohja on rapeaa ja ruskistunut hieman. Nauti lämpimänä tai viileänä, piiras on herkullista kummin vaan.

20190907_114105


18.8.2019 Elokuun resepti

Elokuun reseptinä ihanan raikas salaatti sitruunasta ja salaattisikurista. Tämän salaatin alkuperäisversioon olen törmännyt New Yorkissa Mario Batallin tapasravintolassa ja olen tehnyt siitä oman versioni, joka maistuu erityisesti kesähelteillä.

Salaattisikurisalaatti

  • 2 salaattisikuria
  • 2 sitruunaa
  • 1/2 nippu persiljaa
  • Oliiviöljyä
  • Sormisuolaa

Poista salaattisikurista päällimmäiset lehdet ja leikkaa kanta pois. Halkaise salaattisokeri ja leikkaa ohuiksi, suikaleiksi. Leikkaa veitsellä sitruunoista kannat pois ja kuoret hedelmälihaa sivuten pois. Irrota sitruunan hedelmälihat lohkoittain. Sekoita salaattisikurisuikaleet ja sitruunan hedelmälihat. Purista sitruunankuorista mehu salaatin päälle. Silppua persilja pieneksi, lisää salaattiin oliiviöljyn ja sormisuolan kanssa. Sekoita hyvin ja nauti esimerkiksi grilliruoan, kanan tai kalan kanssa.

20190723_154448


10.7.2019 Heinäkuun resepti

Ensalada mixta tai Ensalada de San Isidro on perinteinen madridilainen salaatti, jota syödään ympäri Espanjaa. Perinteen mukaan salaatin maustamiseen tarvitaan neljä henkilöä: rikas laittaa oliiviöljyn, saita viinietikan, viisas suolan ja hullu tai huolellinen sekoittaa salaatin (molempia kuulee).

Ensalada mixta

1 ruukku romainesalaattia
2-3 tomaattia
½ kurkkua

1 porkkana raastettuna

1 pieni punasipuli
4 -8 espanjalaisia manzanilla-oliiveja (tai maun mukaan)

1 purkki tonnikalaa öljyssä

50 g maissia
2 keitettyä kananmunaa
(1 purkki vaaleaa parsaa)
Oliiviöljyä
Sherry- tai punaviinietikkaa
Sormisuolaa

(Mustapippuria)


Keitä kananmunat maun mukaan. Pese salaatti, tomaatti ja kurkku ja pilko ne. Raasta porkkana. Jos käytät pakastemaissia, anna sen sulaa hetki, jos taas purkkimaissia, huuhtele tarvittaessa. Kuori ja viipaloi punasipuli. Asettele salaatti, tomaatti, kurkku, punasipuli ja porkkanaraaste lautaselle. Lisää tonnikala ja asettele tonnikalan päälle maissit ja oliivit. Halutessasi voit puolittaa tai viipaloida oliivit. Perinteisesti salaattiin kuuluu valkoinen purkkiparsa, lisää parsapaloja salaattiin halutessasi (minun salaatistani se puuttuu). Leikkaa kananmunat lohkoiksi ja asettele salaatin päälle. Mausta oliiviöljyllä, viinietikalla ja sormisuolalla. Jos löydät espanjalaista sherryviinietikkaa, käytä sitä, mutta myös punaviinietikka käy. Suosi reseptin yläpuolella olevaa ohjetta aineiden annosteluun. Jos olet kuten minä ja rakastat mustapippuria, rouhi hieman pippuria salaatin päälle (perinteiseen ohjeeseen se ei kuulu). 

20190710_113509

 


1.6.2019 Kesäkuun resepti

Pitkän viikonlopun aterialle sopii täydellisesti perinteinen tomaattisalaatti, tomates aliñados. Tätä perinteistä salaattia saa lähes jokaisesta espanjalaisesta ravintolasta, joskus jopa listan ulkopuolelta, jos osaa pyytää. Variaatioita on lukemattomia, joskus tomaatit on “maustettu” vain oliiviöljyllä ja suolalla ja usein sekaan on saatettu heittää kuivattua oreganoa. Tänään julkaisen oman lempireseptini salaattiin:

Tomates aliñados

  • Kypsiä tomaatteja (noin 1 isokokoinen tomaatti per syöjä)
  • Valkosipulia (noin 1 kynsi per syöjä tai maun mukaan)
  • Nippu persiljaa
  • Reilusti kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • Sormisuolaa ja rouhittua mustapippuria maun mukaan

Viipaloi tomaatit paksuhkoiksi viipaleiksi. Kuori ja raasta valkosipulin kynnet hienoksi raasteeksi. Silppua persilja. Asettele tomaattiviipaleet lautaselle ja ripottele päälle valkosipuliraaste sekä silputtu persilja. Valuta päälle reilusti oliiviöljyä, rouhi mustapippuria ja ripottele sormisuolaa. Sekoita hieman ja jos mahdollista, anna maustua vähintään puoli tuntia. Nauti salaatti sellaisenaan, vaalean leivän kanssa tai grillatun lihan tai paellan lisukkeena.

20190324_125555.jpg

 

 

 


11.5.2019 Toukokuun resepti

Mikä olisikaan Espanjaa rakastavalle, matka-, ruoka- ja flamencobloggaajalle täydellisempi resepti kuin andalusialainen huevos a la flamenca. Tämä ruokaisa munaresepti toimii täydellisesti brunssilla tai iltapalalla, miksei myös kevyenä lounaana. Sofritoannoksesta riittää 2-3 ruokailijalle nälästä  riippuen.

Ainekset:

  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 keltasipuli
  • 200 g säilöttyä paprikaa
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 4 isoa tomaattia
  • 1 tl savustettua (tai tulista) paprikajauhetta
  • 2 munaa per ruokailija (4-6)
  • 1-2 siivua serranokinkkua per ruokailija (2-6)
  • 20-30g chorizoa
  • 100 g pakasteherneitä (tai tuoreita)
  • Suolaa ja pippuria
  • Persiljaa
  • Maalaisleipää

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Valmista sofrito, eli huuhdo paprikat ja pilko ne ja sipuli pieneksi. Lämmitä oliiviöljyä pannulla ja lisää paprikat ja sipulisilppu. Kypsennä kunnes ne pehmenevät. Raasta joukkoon valkosipulin kynnet. Paista hetki. Raasta joukkoon tomaatit ja lisää paprikajauhe. Kypsennä kastiketta miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Silppua persilja ja lisää noin puolet kastikkeeseen loppuvaiheessa.  Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan. Jaa sofrito kahteen-kolmeen saviastiaan, lisää päälle pakasteherneet ja chorizopalat. Pilko chorizo tarvittaessa. Riko päälle kaksi kananmunaa per astia ja lisää 1-2 serranokinkkusiivua. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes munat hyytyvät. Ripottele päälle persiljasilppua ja tarjoile maalaisleivän kanssa.

20190427_190437


13.4.2019 Huhtikuun resepti

Yksi espanjalaisista klassikoista on tortilla española eli perunamunakas. Minulle tämä klassikkoannos erilaisine versioineen on tärkeä osa Espanjan matkoja. Reseptini pohjaa helsinkiläisen Kim’s Tapas -ravintolan omistajan Kim Sundellin reseptiin. Hänen neuvostaan käytän reseptissä peruna-sipulipakastetta, sillä suomalaisen perunan laatu vaihtelee vuodenajoittain.

Ainekset:

  • 6 kananmunaa
  • 500g pussi peruna-sipuliseosta
  • 2 dl oliivi-rypsiöljyseosta
  • 5 rkl vettä
  • Suolaa
  • Musta- ja valkopippuria
  • Päälle oliiviöljyä ja persiljasilppua

Kuumenna oliivi-rypsiöljyseos pannussa. Öljy on kuumaa kun se “tanssii” eli liikkuu pannulla. Kokeile öljyn kuumuus yhdellä perunasuikaleella. Kun öljy tirisee, kaada jäinen perunasipuliseos öljyn sekaan. Keitä seosta öljyssä kunnes perunat pehmenee ja ruskistuu hieman. Valuta seoksesta öljy poista ja mausta runsaalla suolalla ja 5 kierroksella musta- ja valkopippurilla. Lisää 5 rkl vettä. Anna seoksen jäähtyä hetken aikaa ennen kananmunien lisäämistä. Sekoita kahdella ruokaveitsellä “leikkaamalla”. Lämmitä 2 rkl öljyä paistinpannulla ja lisää kananmuna-perunaseos. Paista yhdeltä puolelta miedolla lämmöllä kunnes munakas on lähes hyytynyt. Heiluta pannua paistamisen aikana, jotta munakas ei pala pohjaan. Käännä munakas lautasen avulla ja paista toiselta puolelta kypsäksi. Kumoa munakas lautaselle. Koristele persiljasilpulla ja oliiviöljyllä.


3.3.2019 Maaliskuun resepti

Valkosipuli on olennainen osa espanjalaista keittiötä ja monissa ravintoloissa törmää ruokalajeihin al ajillo, eli valkosipulilla. Yksi näistä on gambas al ajillo, suomalaisittain valkosipulikatkaravut. Herkulliset katkaravut on helppo tehdä ja maistuvat mainiosti vaalean leivän kanssa, osana tapaspöytää tai esimerkiksi pastan seuralaisena.

Gambas al ajillo
200 g katkarapuja (mitä isompia, sen parempi)
2 yksikyntistä valkosipulia
1 chili
Ripaus suolaa
Ripaus mustapippuria
Oliiviöljyä
Jos käytät pakastettuja katkarapuja, sulata katkaravut. Huuhtaise ravut ja kuivaa ne. Viipaloi valkosipulinkynnet ja leikkaa chili muutamaan osaan. Lämmitä oliiviöljyä pannulla. Lisää valkosipulit ja chilit. Paista, kunnes valkosipulit alkavat ruskistua. Lisää katkaravut ja paista muutama minuutti, jotta ravut ottavat hieman väriä. Mausta suolalla ja pippurilla ja nauti kuumana.

20190216_151725


3.2.2019 Helmikuun resepti

Perinteinen espanjalainen linssipata on oiva ruoka pakkasella. Perinteiseen reseptiin lisätään chorizomakkaraa. Ruoan tulisuutta voi säädellä chilirouheen määrällä ja käyttämällä joko tulista tai makeaa chorizomakkaraa. Linssipadan voi mainiosti tehdä myös ilman chorizoa, jolloin se maistuu myös kasvissyöjille.

Lentejas – espanjalainen linssipata

  • 200 g kuivattuja, vihreitä linssejä
  • 1 l (+ 1 dl) vettä
  • 1 paprika
  • 1 sipuli
  • 2 yksikyntistä valkosipulia
  • 0,5 tl chilirouhetta
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 5 – 10 cm pala chorizoa
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 tl paahdettua paprikajauhetta
  • Runsaasti persiljasilppua
  • Suolaa
  • Mustapippuria

Huuhdo linssit huolellisesti. Keitä linssejä ensin yksinään runsaassa vedessä 20 minuuttia. Pilko paprika ja silppua sipuli. Lisää linssien sekaan. Paloittele yksikyntiset valkosipulit neljään osaan ja lisää 3/4 valkosipulista paloina. Lisää kattilaan myös chilirouhe, juustokumina, paahdettu paprikajauhe ja oliiviöljy. Kypsennä vielä 20 minuuttia tai kunnes linssit ovat kypsiä. Lisää 1 dl vettä tarvittaessa. Paloittele chorizo, murskaa tai raasta loput valkosipulit ja silppua persilja. Lisää kattilaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Ota kattila pois liedeltä ja anna makujen tekeytyä 10 minuuttia kannen alla. Tarkista maut ja nauti!

20190126_143227


12.1.2019 Tammikuun resepti

Näitä sokeroituja manteleita on myynnissä lähes kaikilla Espanjan toreilla ja niiden tuoksu on huumaava. Manteliherkun alkuperä on Castilla y Leonin alueella Espanjassa. Vaniljasokeri antaa reseptiin pienen säväyksen. Almendras garrapiñadas nimellä kulkeva herkku soveltuu erinomaisesti myös esimerkiksi tammikuiseen leffailtaan.

Almendras garrapiñadas – sokeroidut mantelit
Ainekset:
250g manteleita
250g sokeria
2,5 dl vettä
1 tl vaniljasokeria
Vuoraa uunivuoka tai suuri vati leivinpaperilla. Laita kattilaan tai kasariin kaikki ainekset ja laita hella täysille. Sekoita tasaisin väliajoin puuhaarukalla tai lastalla (metallinen kuumenee liikaa). Kun seos alkaa kiehua, väännä lämpö pienelle, mutta anna kiehua hiljalleen. Neste alkaa pikkuhiljaa haihtua. Jatka keittämistä sekoitellen kunnes kaikki neste on haihtunut ja sokeri alkaa kiteytyä jälleen. Tähän menee noin puoli tuntia. Jatka edelleen sekoittamista ja nosta lämpöä hieman, jotta sokeri alkaa uudelleen karamellisoitua. Kun sokeri on karamellisoitunut, poista kattila hellalta. Kaada mantelit leivinpaperille ja levitä huolellisesti. Anna jäähtyä kunnolla ja erottele toisiinsa tarttuneet mantelit. Nauti!

img_0100 (1)


2.12.2018 Joulukuun resepti

Espanjalaiseen joulupöytään kuuluu joulukala, besugo al horno. Perinteisesti tämä uunissa vihannespedillä valmistettava herkullinen kalaruoka valmistetaan hammasahvenesta tai pilkkupagellista (besugo). Kotimaisista joulukaloistamme reseptiin sopii erinomaisesti siika.

Espanjalainen joulukala (besugo al horno)
N. 1,5 kg kokonainen, siivottu siika
0,5 kg viipaloituja, jauhoisia perunoita
2 sipulia ohuina renkaina
2 tomaattia ohuina viipaleina
2 sitruunaa
2 vihreää paprikaa ohuina suikaleina
1,5 dl valkoviiniä
3 rkl oliiviöljyä
Persiljaa
2 valkosipulinkynttä
1 tl paprikajauhetta
Suolaa, pippuria maun mukaan

Huuhtele ja kuivaa kala. Leikkaa kylkeen kaksi-kolme viiltoa. Lämmitä uuni 220 asteeseen. Leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi ja kuori ja viipaloi perunat ohuiksi viipaleiksi. Viipaloi myös tomaatit ja toinen sitruunoista ja suikaloi paprikat. Laita kulhoon öljy, viini, persilja, valkosipuli, paprikajauhe, suola ja pippuri. Sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi. Voitele suuri vuoka ja laita vuoan pohjalle perunat ja sipulit sekä puolet öljy-viini-persiljaseoksesta. Laita kala perunoiden päälle. Mausta kala suolalla ja pippurilla sisältä ja ulkoa. Laita viiltoihin sitruunaviipaleet ja asettele loput viipaleet kalan ympärille. Laita kalan sivuille tomaattisiivut ja paprikasuikaleet. Kaada päälle loput öljy-viini-persiljaseoksesta. Halkaise toinen sitruuna ja purista kalan päälle. Paista ensimmäiset 10 minuuttia 220 asteessa ja sen jälkeen 60 minuuttia n. 190 asteessa. Valele kalaa vuokaan valuvalla nesteellä paistamisen aikana.

IMG_0082


11.11.2018 Marraskuun resepti

Kostea ja harmaa marraskuu vaatii lohturuokaa ja marraskuun reseptinä julkaisen maukkaan, espanjalaisen kikherne-pinaattilisukkeen reseptin. Nopea ja helppo paistos toimii niin lihan lisukkeena tai sellaiseen, esimerkiksi manchegosiivulla höystettynä.

Kikherneitä ja pinaattia
400g kikherneitä (säilöttyjä)
2 valkosipulinkynttä
2 sipulia
2 tomaattia
200g pinaattia (tuoretta tai pakastettua)
4 rkl oliiviöljyä
1 Laakerinlehti
2 tl savustettua tai tulista paprikajauhetta
3 dl vettä
Suolaa ja pippuria
Voit käyttää kuivattuja kikherneitä säilöttyjen sijaan, jolloin niitä täytyy liottaa yön yli ennen käyttöä. Käytitpä kumpi tahansa, huuhdo kikherneet huolella. Pilko sipuli, valkosipuli ja tomaatit pieniksi. Laita pannuun öljy ja lämmitä. Paista sipulit ja valkosipuli. Lisää tomaatti ja laakerinlehti. Paista muutama minuutti. Lisää paprikajauhe. Lisää kikherneet ja sekoita huolellisesti. Paista 3 minuuttia. Lisää 3 dl vettä. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä noin 15 minuuttia. Jos käytät kuivattuja kikherneitä, keitä pakkauksen ohjeen mukaan. Jos käytät tuoretta pinaattia, huuhdo ja paista sillä välin pinaattia pienessä tilkassa öljyä, jotta pinaatista lähtee sille ominainen kitkeryys. Lisää pinaatti kikherneiden joukkoon ja kypsennä vielä noin 10 minuuttia. Jos vesi on haihtunut tai haluat enemmän lientä, lisää vettä maun mukaan. Tarkista suola ja pippuri ennen tarjoilua.

20181108_113840


14.10.2018 Lokakuun resepti

Lokakuun resepti on täydellinen pimenevän illan iltapala kahdelle tai maukas lisä tapaspöytään 4-6 hengelle. Kasvissyöjä korvaa chorizon esimerkiksi soijachorizolla.

Pan preñao

  • 3 dl vettä
  • 6-7 dl vehnäjauhoa
  • 1 ps kuivahiivaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 chorizo-raakamakkaraa (esim Saarioinen) tai 2 soijachorizoa
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 1 pienehkö suippopaprika
  • Mustapippuria
  • Oliiviöljyä

Lämmitä vesi +42 asteeseen. Lisää suola ja jauhoja pikkuhiljaa. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista ja lisää taikinaan. Sekoita puuhaarukalla kunnes noin 5 dl jauhoista on lisätty. Jatka vaivaamalla ja lisää loput jauhot. Kun taikina on tasaista, vaivaa joukkoon öljy. Anna nousta vedottomassa paikassa n. 30 minuuttia.
Sillä välin kun taikina nousee, paista chorizot pannulla pienessä määrässä oliiviöljyä. Raasta valkosipulinkynnet ja pilko paprika. Kun makkarat ovat lähes kypsiä, lisää valkosipuli ja paprika pannuun ja kuullota. Mausta mustapippurilla.
Ota taikina kohoamasta ja jaa kahteen osaan. Vaivaa hetki, jotta ilmakuplt lähtevät taikinasta. Kauli taikinasta kaksi levyä, jotka ovat hieman makkaroita pidempiä ja noin 10-15 cm leveitä. Jaa paprika-valkosipuliseos taikinalevyille ja nosta makkarat sen päälle.
Kääri taikina makkaroiden päälle ja sulje leipästen päät. Viillä taikinaan viiltoja. Anna kohota 1,5-2 tuntia.
Lämmitä uuni 190 asteeseen ja paista noin 25 min tai kunnes pinta on kullanruskea.
Tarjoile lämpimänä tai kylmänä.

20181014_131107


9.9.2018 Syyskuun resepti

Nämä pintxot ovat omia suosikkejani, mutta pintxoja on helppo varioida esimerkiksi kasvissyöjän suuhun sopivaksi. Kerron reseptien ohessa vinkkini kasvissyöjille.

Vuohenjuusto-punasipuli-serranokinkkupintxot
Maalaispatonkia
Oliiviöljyä
6 siivua Serranokinkkua
1 pötkö Vuohenjuustoa
2 Punasipulia
1 rkl sherryviinietikkaa
Mustapippuria
Hunajaa
Kuori ja viipaloi punasipulit. Lämmitä oliiviöljyä paistinpannussa ja kuullota punasipulit. Mausta sipulit mustapippurilla. Kaada paistinpannuun sherryviinietikka ja karamellisoi sipuleita hetken aikaa. Leikkaa maalaispatonki viipaleiksi ja ripottele päälle oliiviöljyä. Leikkaa vuohenjuustoa viipaleiksi ja erottele kinkkuviipaleet. Puolita kinkkuviipaleet. Asettele kinkkuviipaleet leiville ja niiden päälle vuohenjuustoviipaleet. Laita päällimmäiseksi karamellisoitua punasipulia ja viimeistele hunajalla.Kasvissyöjä voi yksinkertaisimmillaan jättää kinkun pois ja nauttia vain vuohenjuustosta ja punasipulista leivällä. Toinen vaihtoehto on leikata munakoisosta ohuita viipaleita ja freesata niitä suolan ja mustapippurin kanssa.

Pintxos con atun y pimiento
Ainekset
Maalaispatonkia
1 valkosipulinkynsi
Tonnikalaa öljyssä
1 paahdettu paprika
Persiljaa koristeeksi
Leikkaa leivästä siivuja. Kuori valkosipulin kynsi, halkaise se ja hiero leipäsiivuja leikkuupinnalla. Jos pidät valkosipulista todella paljon (niin kuin minä), voit myös hakata valkosipulinkynnen pieneksi ja laittaa silpun leivälle. Laita leiville tonnikalaa, leikkaa ohuita viipaleita paprikasta ja laita tonnikalan päälle. Silppua hieman persiljaa ja koristele pintxot.
Kaupasta saa valmista paahdettua, säilöttyä paprikaa, mutta voit myös paahtaa paprikan itse. Laita tällöin paprika kokonaisena uuninkestävään astiaan ja ripottele päälle oliiviöljyä. Paahda uunissa kunnes kuori mustuu osittain, käännä ja paahda vielä hetki. Peitä astia alumiinifoliolla ja anna vesihöyryn irrottaa kuoret. Kuori paprika ennen käyttöä ja poista siemenet.Kasvissyöjä freesaa tonnikalan tilalle ohuita viipaleita kesäkurpitsasta ja maustaa ne suolalla, mustapippurilla ja provencal-mausteella.

Lohi-kananmuna-anjovispintxo
Maalaispatonkia
kylmäsavulohta (1/2 siivua per pintxo)
1 prk anjovista
Keitettyä munaa (1 siivu per pintxo)
Keitä munat koviksi. Leikkaa leivästä siivuja. Jos käytät maalaisleipää, puolita siivut. Laita siivuille lämminsavulohta. Viipaloi munat ja laita jokaiselle leivälle yksi viipale. Laita munan päälle yksi anjovisfile per leipä.Kasvissyöjä nauttii pintxon päällä kananmunan lisäksi esimerkiksi avokadoa ja tuoretta vihreää parsaa. Parsan voi valmistaa uunissa noin kymmenessä minuutissa. Varresta katkaistaan puinen osa ja kuoritaan hieman kuorta pois. Parsa laitetaan uunipellille ja päälle ripotellaan oliiviöljyä ja suolaa. Leivälle muussataan hieman avokadoa, päälle siivu keitettyä munaa ja päällimmäiseksi rapeaa parsaa. Päälle ripotellaan hieman sormisuolaa.

20180908_143116


12.8.2018 Elokuun resepti

Elokuun resepti on kesän päättymisen juhlaa. Vaikka kelit viilenevät, vielä on aikaa grillata ja juhlistaa kulunutta kesää. Porsaan sisäfileen ja vuohenjuuston lisäksi nautitaan pinaatista pekonin ja auringonkukansiementen kanssa. Lisäksi voi tarjota esimerkiksi lohkoperunoita. Kasvissyöjä jättää pois porsaansisäfileen ja pekonin, pinaattilisuke ja vuohenjuusto ovat maukas yhdistelmä sellaisenaankin.

Porsaan sisäfilee hunajan ja vuohenjuuston kanssa

  • 1 porsaan sisäfilee jokaista kolmea ruokailijaa kohden
  • 1 pötkö vuohenjuustoa
  • 1 muna
  • Hieman korppujauhoa tai vehnäjauhoa
  • 8 ruokalusikallista hunajaa
  • 2 ruokalusikallista sherryviinietikkaa (tai balsamiviinietikkaa)
  • ½ tl kuivattua rosmariinia
  • Oliivi-rypsiöljyseosta paistamiseen
  • Suolaa ja mustapippuria

Vatkaa muna suolaripauksen kanssa yhdelle lautaselle ja laita toiselle lautaselle korppu- tai vehnäjauhoa. Leikkaa vuohenjuusto noin 1,5cm paksuiksi viipaleiksi. Leikkaa porsaanfilee kolmeen osaan. Mausta porsaanfileepalat suolalla ja mustapippurilla. Lämmitä uuni 150 asteeseen lihaa varten. Laita paistinpannulle öljyä ja kuumenna pannu. Paista porsaanfileepaloihin ruskea pinta ja laita ne uunivuokaan. Lisää öljyn ja lihanesteiden joukkoon sherryviinietikka ja kiehauta. Kaavi puulusikalla pannusta kaikki maut mukaan. Laita liha hetkeksi pannuun, jotta maut imeytyvät ja lisää kuivattu rosmariini. Laita lihat nesteen kanssa uunivuokaan, peitä alumiinifoliolla ja laita uunivuoka uuniin noin 30 minuutiksi, jotta lihaa jää aavistuksen punertavaksi. Voit loppuvaiheessa leikata lihaa hieman, jotta näet sen kypsyyden. Lämmitä pienessä pannussa öljyä. Pyörittele vuohenjuustoviipaleet ensin munassa ja sitten korppujauhoissa ja laita pannuun paistumaan. Paista juustoihin kullanruskea pinta. Laita talouspaperia lautaselle ja laita juustot talouspaperille, jotta ylimääräinen öljy valuu pois. Ota porsaanfilee uunista ja laita lautaselle. Laita vuohenjuustot porsaanfileen päälle ja valuta päälle hunajaa.

Pinaattia pekonin, rusinoiden ja auringonkukansiementen kera

  • 200g tuoretta pinaattia
  • 6 suikaletta pekonia
  • 2 rkl rusinoita
  • 2 ruokalusikallista auringonkukansiemeniä
  • Mustapippuria

Leikkaa pekoni saksilla suikaleiksi. Laita paistinpannuun hieman öljyä ja kuumenna pannu. Lisää pekoni ja paista hetken aikaa. Huuhdo sillä välin pinaatti ja valuta huolellisesti. Voit kuivata pinaattia hieman talouspaperilla. Lisää pannuun rusinat ja paista sekoittaen kunnes pekoni on saanut väriä, noin kaksi minuuttia. Lisää pinaatti pannulle ja rouhi sekaan mustapippuria. Sekoittele varovaisesti noin kaksi minuuttia kunnes pinaatit pehmenevät hieman. Laita pinaatti-pekoni-rusinaseos lautaselle ja ripottele päälle auringonkukansiemenet.

20180512_154051


8.7.2018 Heinäkuun resepti

Paella

Valencialainen perinneruoka paella on erinomainen kesäruoka, joka syntyy parhaiten ulkona perinteisellä paellapannulla. Paellapannuja löytää suomestakin melko helposti, minulla on useita vuosia ollut käytössä Muurikan paellapannu ja paellan teen kaasulla toimivalla rengaskeittimellä. Myös sisätiloissa paellan voi valmistaa, mutta tällöin on erittäin vaikea saada aikaiseksi paellaan olennaisesti kuuluva hieman rapea, jopa pohjaanpalanut pohja. Koska paellariisiä on hankala – ellei lähes mahdoton – löytää Suomesta, mutta risottoriisi ajaa hyvin saman asian. Savustettua paprikajauhetta löytyy nykyisin myös suomalaisista ruokakaupoista.

Ainekset:

  • 1 broilerin rintafile per ruokailija
  • 2 sipulia
  • 3 keltaista paprikaa
  • 4-6 valkosipulinkynttä tai 1 iso yksikyntinen valkosipuli
  • 6 tomaattia
  • öljyä paistamiseen
  • 1,5 mukillista paella- tai risottoriisiä per ruokailija
  • 3 mukillista vettä per ruokailija
  • pussillinen tuoreita sinisimpukoita tai rasia pakastettuja
  • 300-400g tuoreita tai pakastettuja, kuorittuja jättikatkaravunpyrstöjä
  • 1 kana- tai kasvisliemikuutio
  • 2 sitruunaa
  • 1 ruukku persiljaa
  • makeaa paprikajauhetta
  • tulista paprikajauhetta tai chilijauhetta
  • savustettua paprikajauhetta
  • suolaa ja mustapippuria myllystä

Huuhdo sinisimpukat, poista rikkoutuneet ja sellaiset avonaiset simpukat, jotka eivät sulkeudu kuorta kopauttaessa. Mikäli käytät tuoreita simpukoita, kiehauta niitä noin 6-8 minuuttia. Paloittele broilerin rintafileet, paprikat ja tomaatit. Raasta valkosipuli ja hienonna sipuli ja persilja. Lohko sitruunat. Aseta paellapannu rengaskeittimen päälle ja kaada pannulle runsaasti öljyä. Kuumenna pannu. Ruskista broilerinpalat kuumassa pannussa. Lisää öljyyn sipulit ja valkosipuli ja ruskista hetken aikaa. Lisää 1 tl kaikki paprikajauheita, suolaa ja mustapippuria. Kun broilerinpalat ovat kypsiä ja sipulit kypsyneet, lisää paprikat ja tomaatit. Anna mausteiden tekeytyä hetki ennen kuin lisäät liemikuution ja osan vedestä. Anna kiehua noin 10-15 minuuttia ennen kuin lisäät riisin. Anna riisin kiehua paketissa olevan ohjeen mukaan ja lisää nestettä sitä mukaa kuin riisi imee sitä. Huom! Riisin kuuluu olla hieman tahmeaa ja tarttua hieman pannun pohjaan. Kun riisi on noin puolikypsää, purista päälle toisen sitruunan mehu ja lisää puolet persiljasta. Tarkista mausteet ja lisää suolaa, mustapippuria ja paprikajauhetta tarpeen mukaan. Lisää pannuun katkaravut ja sinisimpukat. Mikäli käytät tuoreita katkarapuja, on paella valmista, kun katkaravut ovat kypsiä ja muuttuneet kauniin vaaleanpunaisiksi (n. 10 min). Koristele paellapannu sitruunalohkoilla ja lopulla persiljalla ja tarjoile.

20180706_162947

10.6.2018 Kesäkuun resepti

Tomaatti-chorizosalaatti
Tämä tomaattisalaatti on alunperin Jamie Oliverin resepti hänen matkaltaan Espanjasta, mutta olen tehnyt siitä oman versioni.
1 paketti raakaa tai puolikypsää chorizoa (250 – 300g)
6 tomaattia
2 punasipulia
Muutama oksa tuoretta timjamia
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl sherry-, punaviini- tai balsamiviinietikkaa
0,5 tl (savustettua) paprikajauhetta
Mustapippuria (ja sormisuolaa)
Pari viipaletta rapeaa ruisleipää (saa olla hieman kuivahtanutta)
Leikkaa tomaatit lohkoiksi ja sipuli ohuiksi renkaiksi. Laita kulhoon ja lisää tuoretta timjamia. Mausta mustapippurilla ja paprikajauheella ja kaada päälle oliiviöljy ja viinietikka. Halutessasi voit ripotella sekaan hieman sormisuolaa, sillä se tuo maut paremmin esiin. Anna maustua sillä välin, kun kypsennät makkarat. Minä käytän resepteissäni Saarioisten raakachorizoa, sillä makkara ei ole ylettömän rasvainen, mutta hyvin varustelluista ruokakaupoista löytyy myös espanjalaisia raakachorizoja.
Paista chorizomakkaroita alkuun noin kymmenen minuuttia pannulla tai grillissä parilalla. Viipaloi makkarat ja jatka paistamista kunnes makkarat ovat kypsiä (raakamakkara kypsyy noin 20 minuutissa). Näin saat makkarapaloihin hyvät paistopinnat. Lisää makkarat tomaattisalaatin sekaan.
Leikkaa ruisleipä suupalan kokoisiksi ja paista pannulla makkaroista irronneessa rasvassa. Leipäpaloja voit halutessasi maustaa hieman paprikajauheella ja mustapippurilla. Lisää leipäpalat salaatin sekaan ja tarkista maut. Ripottele päälle vielä hieman tuoretta timjamia ja tarjoile heti, jottei leipäpalat vety. Salaatin kanssa sopii erinomaisesti esimerkiksi raikas espanjalainen roseeviini tai roseecava, jotka leikkaavat hyvin makkaran rasvaisuutta.

20180510_211835

Tomaatti-chorizosalaatti


1.5.2018 Toukokuun resepti

Salmorejo ja tomaatti-ilmakuivattu kinkku -leivät

Cordobalainen salmorejo on tunnetumman serkkunsa gazpachon kaltainen kylmä tomaattikeitto. Sen kanssa nautimme tänä vappuna pan con tomatea eli tomaattileipää serranokinkulla höystettynä. Kun kinkun jättää pois, soveltuu sekä keitto että leivät myös kasvissyöjälle.

Salmorejo

  • 500g kypsiä tomaatteja
  • 1 iso punainen paprika
  • 1 yksikyntinen valkosipuli
  • 2 dl tuoreen leivän sisusta
  • suolaa, pippuria
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • oliiviöljyä
  • päälle: 1 kananmuna, leivänpaloja, 2-3 siivua serranokinkkua

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Laita paprika uunivuokaan, ripottele päälle oliiviöljyä ja sormisuolaa. Paahda uunissa noin 30 minuuttia. Peitä astia ja anna vesihöyryn irrottaa paprikan kuori. Kun paprika on jäähtynyt, kuori, poista siemenet ja paloittele isohkoiksi paloiksi. Kalttaa ja kuori tomaatit, poista siemenet. Laita tomaatit ja paprika tehosekoittimeen. Kuori ja paloittele ja lisää leivän kanssa tehosekoittimeen. Sekoita tasaiseksi. Mausta suolalla, pippurilla, punaviinietikalla ja oliiviöljyllä. Laita keitto jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Ennen tarjoilua leikkaa serranokinkku pieniksi paloiksi ja paista hetki pannulla, jotta kinkku on rapeaa. Keitä kananmuna kovaksi ja leikkaa pieniksi paloiksi. Leikkaa vaaleasta leivästä pieniä kuutioita. Koristele keitto serranokinkulla, kananmunalla ja leivällä ja ripottele päälle hiukan oliiviöljyä.

20180430_194918

Salmorejo

Pan con tomate y jamón serrano

  • maalaisleipää
  • valkosipulia (1 kynsi kahdelle leipäviipaleelle)
  • tomaattia (1 tomaatti kahdelle leipäviipaleelle)
  • oliiviöljyä
  • suolaa, pippuria
  • serranokinkkua (1 siivu per leipä)

Paahda leipää hetki pannulla tai uunissa. Kuori valkosipulinkynnet Hiero valkosipulinkynttä* leivän pinnalla. Halkaise tomaatit ja hiero tomaattia leivän pinnalla. Halutessasi voit leikata hedelmälihan leivälle pieneksi silpuksi kuten bruschetalle. Ripottele päälle oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Paahda serranokinkkuviipaleita hetki uunissa tai kuivalla paistinpannulla. Asettele leipien päälle. Nauti!*Vinkki! Jos raa’an valkosipulin kipakkuus kauhistuttaa, voi valkosipulinkynsiä paahtaa 15 minuuttia uunissa, jolloin mausta tulee kermaisempi ja koostumuksesta pehmeämpi.

20180430_195134

Pan con tomate y jamón serrano


1.4.2018 Huhtikuun resepti

Valkosipulikana ja manchegogratinoidut paprikat

Ensimmäinen kuukauden resepti yhdistää kaksi kirjassani Buen Provecho – reseptejä Espanjasta julkaistua lempireseptiäni, valkosipulikanan ja manchegogratinoidut paprikat yhdeksi herkulliseksi annokseksi.Ainekset 4:lle:

  • 4 Kanafilettä
  • 4 isoa kynttä valkosipulia tai maun mukaan
  • 2 rkl paprikajauhetta
  • Oliiviöljyä tai rypsi-oliiviöljysekoitusta
  • 3 punaista paprikaa
  • 2 keltaista paprikaa
  • 2 salottisipulia tai punasipulia
  • 1/2 nippu timjamia
  • Suolaa ja pippuria
  • Pala manchegoa

Lämmitä uuni 200-asteeseen.Laita kanat ruskistumaan pannuun, jossa on oliiviöljyä . Raasta tai pilko valkosipulit. Mausta kanat puolella valkosipulista, suolalla, pippurilla ja 1 rkl paprikajauhetta. Käännä kanat ja mausta paistettu puoli samalla tavalla. Anna kanojen hautua sillä välin kun valmistelet paprikat.Leikkaa paprikat neljään osaan ja puolita neljännekset. Huuhtele paprikan palat. Pilko salotti- tai punasipulit. Kuullota paprikoita ja sipuleita oliiviöljyssä pannulla muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää noin 2/3 osaa timjamista.Laita kanat uunivuokaan ja lado päälle paprika-sipuli-timjamiseos. Raasta manchego ja laita kanojen ja paprikoiden päälle. Laita vuoka uuniin ja paista kunnes juusto sulaa ja on kullanruskeaa. Varmista että kanat ovat kypsiä. Lisää päälle tuoretta timjamia ja tarjoile riisin kanssa.

20180331_150034