Kuukauden reseptit

12.6.2021 Kesäkuun kuukauden resepti

Uusin kuukauden resepti tostas con tomate rallado on luettavissa:

Kesäkuun kuukauden resepti: Tostas con tomate rallado


16.5.2021 Toukokuun kuukauden resepti

Uusin kuukauden resepti papas a lo pobre on luettavissa:

Toukokuun kuukauden resepti: Papas a lo pobre


17.4.2021 Huhtikuun kuukauden resepti

Uusin kuukauden resepti empanada gallega on luettavissa:

Huhtikuun kuukauden resepti: Empanada gallega


1.4.2021 Maaliskuun resepti

Uusin kuukauden resepti pinchos moruños kanasta on luettavissa:

Maaliskuun kuukauden resepti: Pinchos moruños kanasta


6.2.2021 Helmikuun resepti

Salmón a la Navarra – lohta navarralaisittain

Navarralainen perinneresepti, trucha a la Navarra (taimenta navarralaisittain), taipuu hyvin myös lohireseptiksi. Reseptistä on versioita lähes yhtä monta kuin kokkejakin, mutta tällä kertaa jaettavaksi valikoitui lohifileestä uunissa valmistettu versio. Yhtä lailla voit valmistaa annoksen lohimedaljongeista pannulla paistaen.

Ainekset:

  • n. 1 kg lohifilettä
  • 1 paketti serranokinkkua (tai jos onnistut löytämään, jamón ibéricoa)
  • 1-2 yksikyntistä valkosipulia (maun mukaan)
  • Suolaa, mustapippuria

Lämmitä uuni 200-asteiseksi. Pyyhi lohifilee talouspaperilla ja aseta leivinpaperin päälle uunipellille. Uunipellin suojaksi voit laittaa leivinpaperin alle aluminifoliota, näin lohen nesteet eivät valu pellille. Kuori valkosipulit ja viipaloi ne hyvin ohuiksi viipaleiksi. Laita hieman valkosipulia suoraan lohifileen päälle ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Kääri lohifilee serranokinkkuun ja laita uuniin. Kilon lohifilee kypsyy reilussa puolessa tunnissa. Nauti esim. uunissa lohen kyljessä kypsytettyjen vihannesten kera.

Huom! Jos valmistat annoksen lohimedaljonkeista paistinpannulla, jauhota serranokinkkuun käärittyjä medaljonkeja kevyesti ennen paistamista rypsi-oliiviöljyseoksessa. Näin saat pintaan hieman rapeutta. Paista tällöin valkosipulit pannulla lohimedaljonkien ohessa. Yhtä lailla herkullista myös näin valmistettuna.

Lohta navarralaisittain

17.1.2021 Tammikuun resepti

Pimientos de Padrón

Alunperin galicialaiset pimientos de Padrón – paprikat ovat tapasklassikko, joita saa nykyisin ympäri Espanjan. Vaikka niiden satokausi ajoittuu keväästä syksyyn, on pieniä vihreitä paprikoita saatavilla nykyisin ympäri vuoden myös Suomessa ja ne ovat omiaan vaimentamaan kovaa Espanja-ikävää. Suosittelen kokeilemaan tätä helppoa ja nopeaa reseptiä, joka soveltuu niin lisukkeeksi kuin nautittavaksi yksinään.

Ainekset:

  • 1 rkl oliiviöljyä tai rypsiöljyä
  • Pussillinen Pimientos de Padrón -paprikoita
  • Reilusti sormisuolaa

Huuhtaise paprikat ja tarkasta, ettei joukossa ole huonoja yksilöitä. Lämmitä pannulla öljy kuumaksi, ja lisää paprikat. Pannu saa sihahtaa reippaasti, eli älä arastele kuumentaa öljyä reippaasti. Paista paprikoita pannulla kunnes niiden pinta alkaa mustua. Tämä kuuluu asiaan, mutta muista kuitenkin heilutella pannua, etteivät paprikat pala kauttaaltaan. Kypsentämiseen menee muutama minuutti. Ripottele päälle reilusti sormisuolaa. Suola saa todella maistua, joten älä arkaile myöskään sen lisäämisen kanssa. Kaada paprikat lautaselle ja nauti.

Pimientos de Padrón

12.12.2020 Joulukuun resepti

Crema catalana

Espanjalaiset ja ranskalaiset taistelevat usein kumpi keksi tämän herkun ensin, mutta totuus on, että keksi sen kumpi vaan, Crema catalana on täydellinen jälkiruoka tilanteeseen kuin tilanteeseen. Crema catalana sopii aivan yhtä hyvin kesän juhlahetkiin kuin vaikka joulun ajan jälkiruoaksi, kun tortut ja luumukiisselit on syöty. Klassiseen crema catalanaan tarvitset kaasupolttimon, jotta saat aikaan rapsakan sokerikuoren. Vanukas tosin on herkkua sellaisenaankin.

Ainekset:

  • 1 l kevytmaitoa
  • 1-2 kanelitankoa
  • 1 sitruunan kuori
  • 2,25 dl sokeria
  • 8 munankeltuaista
  • 4 rkl maizenaa
  • Päälle; ruokosokeria

Laita kattilaan maito, kanelitanko ja sitruunan kuori nauhana (mausteet poistetaan myöhemmin). Kiehauta, mutta varo, ettei maito pala pohjaan. Anna jäähtyä hetken aikaa, jottei sekaan lisättävät munankeltuaiset hyydy. Maidon jäähtyessä erottele munankeltuaiset valkuaisista ja sekoita munat, sokeri ja maizena huolellisesti sekaisin. Kun maito on jäähtynyt, poista kanelitanko ja sitruunankuori. Sekoita muutama ruokalusikallinen maitoa muna-sokeri-maizena seokseen. Kaada tämän jälkeen seos kattilaan maustetun maidon kanssa ja kuumenna. Sekoita vanukasta koko ajan kuumentamisen aikana, sillä tämä jälkiruoka palaa erittäin helposti pohjaan. Älä anna seoksen kiehua. Sekoittamisen aikana vanukas alkaa paksuuntua. Oikean koostumuksen saavuttamiseen menee korkeintaan kymmenen minuuttia, huomaat sen, kun vanukkaan sekoittaminen alkaa käydä huomattavasti työläämmäksi. Kaada tai lusikoi vanukas annosvuokiin ja anna jäähtyä. Laita jäähtyneet vanukkaat jääkaappiin vähintään 3 tunniksi tekeytymään. Voit tehdä vanukkaan jääkaappiin jo edellisenä iltanakin. Ripottele tällöin hieman ruokosokeria pinnalle, jottei vanukkaaseen muodostu kuorta.

Ota vanukkaat jääkaapista hieman ennen tarjoilua, jotta ne eivät ole aivan jääkaappikylmiä. Ripottele reilusti ruokosokeria vanukkaan pinnalle. Paahda vanukkaiden pinta kaasupolttimella rapeaksi ja tarjoile.

Crema catalanan sokerikuori viimeistellään kaasupolttimella.

7.11.2020 Marraskuun resepti

Pimientos asados – paprikasalaatti

Tämä paprikasalaatti tuo mieleen muistoja helteisestä Sevillan illasta häämatkaltamme vuonna 2009. Kirpeänsuolaista salaattia tarjottiin tuolloin eräässä kuppilassa tapaksena nauttimiemme juomien kyytipoikana ja salaatti jäi elämään perheemme ruokavalikoimaan. Helpoimmillaan lisukkeen voi tehdä kaupasta valmiina ostettavista paahdetuista paprikoista, mutta pienellä vaivalla se syntyy myös paahtamalla paprikat itse. Paprikan lisäksi kipakkuutta salaattiin tuo niin viinietikka kuin valkosipulikin, mutta tästä lisukkeesta on myös helppo tehdä oman maun mukainen vaihtelemalla aineksia.

Ainekset:

  • 6 paprikaa
  • Tuoretta timjamia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 10 oliivia
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl sherry- tai punaviinietikkaa
  • Suolaa
  • Pippuria

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Laita paprikat uunivuokaan. Ripottele päälle hieman suolaa ja oliiviöljyä. Laita uuniin ja anna paprikoiden paahtua noin 30 minuuttia tai kunnes kuori mustuu hieman, käännä ja anna olla vielä 10 minuuttia. Ota paprikat uunista ja peitä astia. Vesihöyry auttaa paprikoiden kuoren irtoamisessa. Kun paprikat ovat jäähtyneet, kuori ne.

Suikaloi kuoritut paprikat. Hienonna tai raasta valkosipuli. Viipaloi oliivit. Sekoita paprikat, valkosipuli ja oliivit ja laita tarjoiluastiaan. Silppua tai revi timjamia paprika-oliiviseoksen päälle. Lisää oliiviöljy ja viinietikka. Mausta suolalla ja pippurilla. 

Helposti tuunattava ja varioitava paprikasalaatti

18.10.2020 Lokakuun resepti

Hirvipaisti al español

Erilaiset pataruoat ovat myös Espanjassa suosittuja kylminä vuodenaikoina. Tällöin käytetään usein lampaanlihaa tai joillain alueilla myös esimerkiksi jänistä. Hirvestyskauden ollessa käynnissä, tein pataruoan tällä kertaa pakastimesta löytyneestä hirvenpaistista espanjalaisen pataruoan maustein.

Ainekset:

  • n. 1 kg hirvenpaistia siivottuna kalvoista
  • 3 pientä keltasipulia
  • 2 yksikyntistä valkosipulia
  • 3 miehdohkoa chiliä (vähemmän jos käytät tulisempia)
  • 4-6 paprikaa, koosta riippuen
  • 2 rasiaa kirsikkatomaatteja
  • 2 nippua persiljaa
  • puoli purkkia vihreitä oliiveja (voi olla marinoituja)
  • 80 g chorizosiivuja
  • 1 dl punaviinietikkaa
  • 0,5 l vettä
  • 2 rkl rypsiöljyä lihan ruskistamiseen
  • 2 rkl oliiviöljyä maustamiseen
  • suolaa
  • mustapippuria reilusti
  • 2 tl paahdettua paprikajauhetta

Ota hirvenliha lämpiämään hyvissä ajoin ennen ruoan valmistamista, vähintään pari tuntia ennen. Kylmä liha päästää lihasnesteet ulos paistettaessa.

Ota esiin suuri pata, rautapata on paras, mutta myös muu uuninkestävä pata toimii. Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen. Paloittele hirvenliha suurehkoiksi paloiksi, jotta vähärasvainen liha ei kuivu. Jos lihassa on kalvot jäljellä, poista ne terävällä veitsellä (puukko toimii hyvin). Laita rautapata lämpiämään hellalle, lisää rypsiöljy. Kun öljy on kuumaa, ruskista hirvenliha kuumalla lämmöllä, tällöin lihassyyt eivät päästä nestettä ulos. Pilko keltasipulit, puolita siivut ja valkosipulit. Lisää sipulit pataan. Seuraavaksi pilko 2 chileistä ja lisää nekin pataan. Heitä sekaan myös chorizosiivut, ne tuovat tarvittavaa rasvaisuutta pataan. Mausta suolalla, runsaalla mustapippurilla ja paahdetulla paprikajauheella. Kuumenna n. 0,5 litraa vettä vedenkeittimessä ja lisää pataan. Lihan tulee peittyä nesteellä.

Vaihe 1
Vaihe 2

Laita pata 150 asteiseen uuniin, anna olla tuolla lämmöllä noin 30 minuuttia. Jos sinulla on aikaa, laske sen jälkeen lämpötila 100 asteeseen ja jätä pata uuniin vähintään kahdeksi tunniksi. Jos taas aika on kortilla, jatka kuumentamista 150 asteessa. Pilko paprikat suurehkoiksi paloiksi. Nosta pata uunista, lisää paprikapalat, kirsikkatomaatit ja oliivit. Käytin edelliseltä viikonlopulta jääneet marinoidut oliivit, joten käytin myös oliivimarinadia maustamiseen. Jos käytät etikkaliemessä olevia oliiveja, kaada etikkaliemi pois ja lisää oliivien kanssa 2 rkl oliiviöljyä makua tuomaan. Pilko toinen persiljanipuista ja lisää pataan. Nosta pata takaisin uuniin. Paprikat vaativat noin tunnin pehmetäkseen, mutta pysyäkseen vielä koossa. Tarjoile pata täysjyväriisin – ja hyvän punaviinin – kanssa.

Valmis!

5.9.2020 Syyskuun resepti

Judias verdes con ajo – pensaspapuja valkosipulilla

Tämä rapsakka espanjalainen resepti on herkullinen ympäri vuoden. Nyt kun tuoreita pensaspapuja on saatavilla, suosittelen ehdottomasti käyttämään niitä. Talvikaudella voi käyttää myös pakastepapuja, vaikka rapsakkuus siitä hieman kärsiikin. Mikäli valkosipuli ei maistu, voi pavut höystää myös serranokinkulla.

Ainekset:

  • Tuoreita tai pakastettuja pensaspapuja
  • Valkosipulia (reilusti maun mukaan)
  • Oliiviöljyä
  • Ripaus suolaa
  • Ripaus sokeria

Poista pensaspavuista päät. Sulata pakastepavut tai höyrytä tuoreita papuja muutama minuutti suola- ja sokeriripauksella maustetussa vedessä. Sokeri ja suola auttavat säilyttämään papujen kauniin vihreän värin. Poista pavut kuumasta vedestä kun ne ovat kirkkaan vihreitä ja laita pavut kylmään veteen, jotta kypsyminen keskeytyy. Viipaloi valkosipuli ohuiksi viipaleiksi. Voit myös halutessasi raastaa valkosipulin. Lämmitä pannulla oliiviöljyä ja lisää valkosipulit. Kuullota hetki, jotta valkosipulin maku tarttuu öljyyn. Lisää tämän jälkeen pavut joukkoon. Paista papuja muutama minuutti valkosipuli-öljyseoksessa. Rouhi halutessasi päälle hieman sormisuolaa. Aseta tarjolle ja nauti osana tapaspöytää tai esimerkiksi lohen kanssa. 


6.6.2020 Kesäkuun resepti

Churros con chocolate y vainilla

Espanjalaiset syövät uppopaistettuja munkkitikkuja – churroja – suklaakastikkeen, kaakaon tai maitokahvin kanssa aamiaiseksi. Churrot ostetaan churreríasta tuoreina aamuisin. Churrot on myös suosittu yöpala. Tarina kertoo, että alun perin vuohipaimenet söivät churroja aamupalaksi leivän sijaan. Minun versiossani churrot syödään suklaa- ja vaniljakastikkeen kera. 

Tästä annoksesta tulee makea herkkupala neljälle tai isompi herkkuhetki kahdelle. Churrot kannattaa nauttia tuoreena, joten suuren määrän tekeminen kerralla säilytettäväksi ei kannata. Churrojen tekeminen onnistuu parhaiten pursottimella.

Ainekset:

Churrot:

  • 1,5 dl kylmää maitoa
  • 1,5 dl kylmää vettä
  • Ripaus suolaa
  • 3 dl vehnäjauhoa
  • 2 munanvalkuaista
  • 0,5 l rypsiöljyä paistamiseen
  • Sokeria ja kanelia pinnalle

Suklaakastike:

  • 200 g taloussuklaata
  • 2 dl kermaa
  • 2 rkl hunajaa
  • 1-2 appelsiinin raastettu kuori

Vaniljakastike:

  • 2 dl kylmää maitoa
  • 2 munankeltuaista
  • 1 rkl perunajauhoa tai maizenaa
  • ½ tai 1 vaniljatanko maun mukaan
  • 3-4 rkl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria

Valmista ensin suklaakastike: laita metalliastia tai kattila vesihauteeseen (laita muutama sentti vettä kattilan pohjalle ja anna veden kiehua). Pilko taloussuklaa päällimmäiseen astiaan. Lisää astiaan kerma ja hunaja. Sulata suklaata sekoitellen kerman ja hunajan kanssa kunnes kastike on sileää. Varo ettei suklaaseos pala tai sen sekaan mene vesihöyryä, sillä silloin seoksesta tulee rakeista. Lisää viimeiseksi sekaan appelsiininkuoriraaste. Kaada suklaakastike annosastioihin odottamaan tarjoilua.

Tee seuraavaksi churrotaikina: laita kattilaan maito ja vesi ja ripaus suolaa. Kiehauta. Kaada neste leivontakulhoon ja sekoita joukkoon vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi. Anna taikinan jäähtyä hieman ja vaahdota sillä välin munanvalkuaiset. Sekoita munanvalkuaiset taikinaan ripeästi, jotteivat ne hyydy. Jätä taikina odottamaan paistamista. Taikinaa ei tarvitse kuitenkaan kohottaa vaan sen voi paistaa vaikka heti.

Tee ennen churrojen paistamista vielä vaniljakastike: laita kattilaan maito, munankeltuaiset ja perunajauho. Halkaise vaniljatanko. Jos pidät todella vaniljaisesta, lisää kokonainen vaniljatanko kattilaan. Muutoin voit laittaa vaan puolikkaan. Kiehauta kastike koko ajan sekoittaen. Kun seos rupeaa pulppuamaan, se myös saostuu nopeasti. Ota kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon sokeri ja vaniljasokeri. Voit vaihdella sokerin määrää sen mukaan kuinka makeasta pidät.

Paista viimeiseksi churrot: laita ensimmäiseksi hellan viereen talouspaperilla vuorattu vati, sen viereen astia, jossa on sokeri-kaneliseosta ja viimeiseksi tarjoiluastia. Laita kattila tai rautapata hellalle. Kaada paistoastiaan rypsiöljyä. Anna öljyn lämmetä ja lusikoi sillä välin taikina pursottimeen. Taikina on melko tahmeaa, mutta kuohkea lopputulos palkitsee. Pursota pieni annos taikinaa kuumenevaan öljyyn. Kun taikina nousee pinnalle, öljy on sopivan kuuma. Pursota muutama churropötkö öljyyn ja anna paistua ja ruskistua, kunnes ne ensin nousevat pintaan ja sen jälkeen muuttuvat kauniin ruskeiksi. Kääntele churroja reikäkauhalla paistamisen aikana. Kun churrot ovat valmiita, nosta ne hetkeksi valumaan, pyöritä vielä lämpimänä jälkeen sokeri-kaneliseoksessa ja aseta tarjoiluastialle. Toista kunnes koko taikina on paistettu. Paistamisessa ei kannata aikailla, jottei lljy kuumene liikaa ja churrot pala.

Tarjoile kullanruskeat churrot suklaa- ja vaniljakastikkeen kanssa.

IMG-1964

1.5.2020 Toukokuun resepti

Chorizo en sidra – Chorizoa siiderissä

Chorizomakkara siiderissä on tyypillinen tapas Asturiaksesta Pohjois-Espanjasta. Chorizon voi tarjota myös valkoviinissä galicialaiseen tapaan. Makkarat voi joko pelkästään keittää siiderissä tai niitä voi paistaa tai grillata ennen keittämistä, kuten alla. Reseptissä olen käyttänyt espanjalaista omenasiideriä. Makkaroiden kaverina siideriliemessä tarjotaan keitettyä perunaa ja raakaa sipulia.

300-400 g raakaa tai puolikypsää chorizoa
3,3 dl espanjalaista siideriä
Öljyä paistamiseen
Muutama keitetty peruna
Sipulia maun mukaan
Mustapippuria
Oliiviöljyä

Lämmitä paistinpannu. Paista makkaroita kunnes ne saavat väriä. Öljyä ei tarvita, sillä makkaroista irtoaa rasvaa. Leikkaa makkarat sentin-parin pituisiksi pätkiksi ja siirrä ne kattilaan. Kaada makkaroiden päälle siideriä. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua noin viisi minuuttia. Sen jälkeen jatka kypsentämistä miedolla lämmöllä noin 15-20 min. Viipaloi perunat astiaan. Lisää renkaiksi leikattu sipuli. Asettele makkarat perunoiden ja sipulin päälle ja kaada neste astiaan. Ripottele päälle hieman hyvää oliiviöljyä ja rouhi mustapippuria.

IMG-1223

12.4.2020 Huhtikuun resepti

Tarta de Santiago – Pyhän Jaakobin kakku

Pyhän Jaakobin kakkuun tutustuin ensimmäisen kerran ollessani opiskelijavaihdossa Santiago de Compostelassa vuonna 2004. Tämä perinteinen galicialainen mantelikakku juontaa juurensa keskiajalle ja sillä kunnioitetaan Espanjan suojelupyhimystä, Pyhää Jaakobia. Kakun päällä oleva risti on nimeltään Pyhän Jaakobin risti. Ristin mallin saa tulostettua internetistä. Kakkuun olen tuonut oman kädenjälkeni lisäämällä hieman vaniljasokeria ja mantelirouhetta suutuntumaa tuomaan.

 

Ainekset:

  • 3 dl vehnäjauhoa
  • 240g mantelijauhoa 
  • 3 rkl mantelirouhetta
  • 2,5 dl sokeria (jos pidät todella makeasta, voit laittaa 3 dl)
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl kanelia
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 100g voita
  • 4 munaa
  • Tomusokeria

 

Laita uuni lämpiämään 180-asteeseen. Laita munia lukuun ottamatta kaikki ainekset kulhoon ja vatkaa hetken aikaa, jotta voi alkaa murustua jauhoihin. Lisää kaksi munaa kerrallaan ja vatkaa tasaiseksi massaksi. Voitele irtopohjavuoka tai rypistele leivinpaperi ja levitä irtopohjavuoan pohjalle. Tasoita taikina irtopohjavuokaan nuolijan ja lusikan avulla. Kun uuni on lämmin, paista kakkua keskitasolla n 30-35 minuuttia kunnes kakku on keskeltä hieman kostea, mutta muutoin kypsä. Jäähdytä kakku. Kun kakku on jäähtynyt, laita Pyhän Jaakobin risti keskelle kakkua ja ripottele päälle runsaasti tomusokeria. Nauti kakku kahvin ja sitrusliköörin (esim. 43-liköörin) kanssa.

IMG-1084

8.3.2020 Maaliskuun resepti

Patatas Bravas

Patatas bravas on yksi espanjalaisen tapaspöydän helmistä. Savupaprikalla maustetut perunat, kevyesti tulinen tomaattikastike ja samettinen valkosipulimajoneesi, täydellinen yhdistelmä tulisuutta ja pehmeyttä. 

Ainekset:

Perunat:

  • 1 kg perunoita
  • 4 rkl rypsiöljyä
  • 2 tl savupaprikajauhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • Mustapippuria

Tomaattikastike:

  • 1 prk tomaattimurskaa
  • 1 prk tomaattipyrettä
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 0,5 tl chilihiutaleita
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • Ripaus cayannepippuria
  • Suolaa
  • Mustapippuria
  • Ripaus sokeria
  • 0,5 – 1 dl vettä

Valkosipulimajoneesi:

  • 2 kpl kananmunan keltuaista
  • 2 1/2 dl rypsiöljyä
  • 3 kpl valkosipulinkynttä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1/2 tl suolaa

Tee tomaattikastike: Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuullota sipulit ja valkosipulit öljyssä. Lisää tomaattimurska. Lisää kastikkeen mausteet ja hauduta 10-15 minuuttia tai kunnes tomaattikastike on sopivan sakeaa. Lisää vettä hauduttamisen aikana, jos kastike uhkaa paksuuntua liikaa. Pyöräytä sauvasekoittimella kastike tasaiseksi.

Tee valkosipulimajoneesi: ota munat ja öljy huoneenlämpöön pari tuntia aiemmin. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Laita murskattu valkosipuli korkeaan, kapeaan astiaan. Lisää öljy, keltuaiset, sitruunamehu ja suola astiaan. Laita sauvasekoitin astian pohjaan kiinni. Käynnistä sekoitin ja nosta pikkuhiljaa kunnes majoneesi on sakeaa ja sileää. 

Valmista peruna: pese perunat huolella. Keitä perunat lähes kypsiksi suolalla maustetussa vedessä (noin 10 minuuttia). Kuutioi hieman jäähtyneet perunat sopiviksi suupaloiksi. Ruskista perunat kuumalla pannulla runsaassa öljyssä. Laske lämpöä ja jatka paistamista välillä käännellen noin 5 minuuttia tai kunnes perunat ovat täysin kypsiä. Mausta perunat savupaprikalla ja suolalla.

Laita perunat tarjoiluastiaan. Kaada päälle tomaattikastiketta. Voit ripotella päälle  valkosipulimajoneesia tai tarjota sen erikseen, kuten kuvassa. Huom! Voit tehdä kastikkeet jo edellisenä päivänä. Lämmitä tomaattikastike ennen tarjoilua.

IMG-1222

7.2.2020 Helmikuun resepti

Marinoidut oliivit

Oliivit ovat varmasti yksi espanjalaisen ruoan tunnetuimpia tunnusmerkkejä, onhan Espanja merkittävä oliivien ja oliiviöljyn tuottajamaa. Marinoidut oliivit on helppo valmistaa ja oliiviöljyssä ja mausteissa tekeytyneet oliivit ovat ainakin omasta mielestäni huomattavasti maukkaampia kuin etikkaliemessä tarjoillut.

Ainekset:

  • 1 purkki vihreitä (tai mustia) oliiveja etikkaliemessä
  • 1 sitruunan kuori
  • Tuoretta timjamia
  • 1 tuore, miedohko chili tai 1 tl chilihiutaleita
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • Mustapippuria
  • Kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä 

Kaada oliiveista etikkaliemi pois ja huuhtaise kertaalleen. Laita oliivit noin 0,5 litran vetoiseen, kannelliseen purkkiin. Pese sitruuna ja kuori sitruunan keltainen kuori kuorimaveitsellä, älä ota mukaan valkoista, kitkerää osaa. Lisää sitruunankuori purkkiin. Revi muutamia timjamin oksia ja lisää ne oliivien ja sitruunankuoren lisäksi purkkiin. Puolita mieto chili ja lisää purkkiin. Voit myös hyvin käyttää chilihiutaleita, jos tuoretta chiliä ei satu kaapissa olemaan. Lisää oliivien ja mausteiden päälle 1 rkl punaviinietikkaa ja reilusti mustapippuria. Kaada päälle neitsytoliiviöljyä niin paljon, että oliivit peittyvät. Anna tekeytyä vähintään 2 tuntia, mutta mitä kauemmin oliivit marinoituvat, sitä enemmän niihin tulee makua. Nauti sellaiseen tai esimerkiksi hyvän vaalean leivän ja manchegojuuston kanssa. 

IMG_1041

19.1.2020 Tammikuun resepti

Appelsiinijäätelö

Aloitan vuoden appelsiinijäätelöreseptillä, sillä suomalaiset ovat kenties maailman suurimpia jäätelöfaneja ja syövät jäätelöä myös talvella. Espanjalaiset appelsiinit kuuluvat suomalaiseen talveen, joten mikä olisikaan parempi jälkiruoka joulukaudesta toipuessa kevättä odotellessa kuin appelsiinijäätelö. 

Ainekset:

  • 2,5 dl vettä
  • 2,5 dl sokeria
  • 2 munankeltuaista
  • 1 appelsiinin mehu
  • 1 sitruunan mehu 
  • 2 dl kuohu- tai vispikermaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

Laita sokeri ja vesi kattilaan ja keitä kirkkaaksi siirapiksi. Anna siirapin jäähtyä hetki. Riko sillä välin munankeltuaisten rakenne. Puolita sitrushedelmät ja purista appelsiinista ja sitruunasta mehu. Säästä appelsiininkuoret, leikkaa puolikkaista pohja tasaiseksi ja koverra niistä kalvot ja hedelmäliha suurpiirteisen varovasti pois. Laita koverretut appelsiininkuoret pakastimeen odottamaan tarjoilua. Sekoita munankeltuaiset huolellisesti sokerisiirapin kanssa. Lisää appelsiinin ja sitruunan mehu muna-sokerisiirappiseokseen. Vatkaa kerma sokerin ja vaniljasokerin kanssa. Kaada mehu-muna-sokerisiirappiseos vatkatun kerman sekaan ja sekoita varovaisesti. Kaada seos laakeaan vuokaan. Mikäli sinulta löytyy metallinen vuoka, käytä sitä. Anna jäätelön jähmettyä pakastimessa vähintään kuusi tuntia. Sekoita jäätelöä ensimmäisen kerran puolen tunnin päästä ja sen jälkeen noin kerran tunnissa. Kun jäätelö on valmista, ota jäätelökauhalla palloja ja tarjoile appelsiinin puolikkaista. 

IMG-0731

7.12.2019 Joulukuun resepti

Turrones – espanjalaisia joulumakeisia mantelista
Espanjalaiset ovat melkoisen kovia syömään makeaa ja jokaiselle juhlalle ja vuodenajalle löytyy makeisia ja leivonnaisia vaikka millä mitalla. Joulun aikaan tarjoillaan erilaisia turróneja, joista usein on pääosassa manteli, mutta muunkinlaisia versioita löytyy. Olen aiemmin julkaissut turrónreseptejä keittokirjassani Dulces Españoles – Jälkiruokia ja leivonnaisia Espanjasta. Blogissa julkaisen kaksi perinteistä manteliturrónreseptiä, turrón de yeman, turrón de jijonan reseptit. Jos teet turrónia jouluksi, huomioi, että makeiset vaativat vähintään yhden yön jähmettymiseen ennen nauttimista. Säilytä turrónit viileässä.

Turrón de Yema – perinteinen joulumakeinen munankeltuaisesta ja mantelista
Tämä turrón on katalonialainen erikoisuus ja on saanut inspiraationsa crema catalana -jälkiruoasta.
Ainekset:

  • 300g mantelijauhetta
  • 300g tomusokeria
  • 6 munankeltuaista + 1 muna
  • 1 tl kanelia
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • Rypsiöljyä voiteluun
  • Laakea alumiinivuoka

Laita kattilaan munankeltuaiset, tomusokeri, sitruunan raastettu kuori ja kaneli. Kypsennä matalalla lämmöllä noin viisi minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon mantelijauhe ja sekoita hyvin. Kypsennä vielä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Voitele alumiinivuoka kevyesti ja kaada vuokaan ja jätä jähmettymään yön yli. Kun turrón on jähmettynyt, voitele sen pinta kananmunalla ja paahda 250-asteisessa uunissa noin 15-minuuttia tai kunnes pinta ruskistuu. Leikkaa turrón paloiksi ja tarjoile.

20191207_121757.jpg

Turrón de Jijona – perinteinen pehmeä joulumakeinen mantelista
Tämä on erittäin perinteinen, pehmeä turrón. Purutuntumaa voi lisätä jättämällä saksanpähkinät ja osan manteleista paloiksi. Turrónin koostumusta voi säädellä myös munanvalkuaisten määrällä. Jos laitat kaksi munanvalkuaista, saat kiinteää turrónia, jos taas kolme, jää turrón tahmeaksi ja on helpoimmin syötävissä lusikalla. Tällä kertaa kuvassa tahmeampi versio.
Ainekset:

  • 300g mantelijauhetta
  • 200g juoksevaa hunajaa
  • 2,5 dl sokeria
  • 50g saksanpähkinöitä
  • 50g kuorittuja manteleita
  • 1 tl kanelia
  • 2-3 munanvalkuaista
  • Ripaus suolaa
  • Rypsiöljyä voiteluun
  • Laakea alumiinivuoka

Paahda mantelijauhetta kahdessa erässä kuivalla pannulla, kunnes se saa hieman väriä. Paloittele saksanpähkinät ja mantelit ja paahda myös ne kuivalla pannulla. Sekoita mantelijauhe ja paloitellut mantelit ja saksanpähkinät. Laita hunaja ja sokeri kattilaan ja keitä niitä hetki, jotta sokeri sulaa hunajan joukkoon. Lisää sokeri-hunajaseos pähkinöihin. Lisää kaneli. Vatkaa munanvalkuaiset vaahdoksi suolaripauksen kanssa ja lisää seokseen. Voitele alumiinivuoka kevyesti ja kaada seos vuokaan. Anna jähmettyä viileässä paikassa yön yli. Leikkaa turrón suupaloiksi ja tarjoile.

20191207_122213

9.11.2019 Marraskuun resepti

Ihanan kotoisat lihapullat on myös espanjalaisten suosikkiruokia. Tänään julkaisen yhden perinteisistä lihapullaresepteistä, sherrylihapullat, jolle espanjalainen sherry antaa ihanan aromikkaan maun ja tuoksun. Voit valita sherryn makusi mukaan, niitä löytyy kuivia, makeita, puolimakeita, kevyitä ja aromikkaita. Tällä kertaa käytin reseptissä Sanlúcar de Barramedasta kotoisin olevaa kevyttä, hapekasta manzanilla-sherryä. Vaihtelua saa myös paprikajauhetta varioimalla, voit käyttää kotoisaa makeaa paprikajauhetta, tulisempaa paprikajauhetta (tunnetaan Suomessa usein nimellä chilijauhe) tai espanjalaista paahdettua paprikajauhetta. Minä käytän reseptissäni näitä kaikkia.

Sherrylihapullat – albóndigas al jerez

  • 400 g naudan jauhelihaa
  • 1,5 dl korppujauhoa
  • 1 nippu persiljaa
  • 1-2 yksikyntistä valkosipulia
  • 1 isohko sipuli
  • 1+ 1 + 1 tl paprikajauhetta (makeaa + tulista + paahdettua)
  • suolaa
  • mustapippuria
  • oliivi- ja rypsiöljyä
  • 1 rkl vehnäjauhoa
  • 1,5-2 dl sherryä (maun mukaan, esim. manzanilla, fino, cream sherry, amontillado)
  • 2-3 dl vettä
  • 5-6 keskikokoista perunaa

Ota jauheliha lämpiämään noin tunti ennen kuin alat tehdä lihapullia. Kun liha on lämmennyt, laita se kulhoon. Lisää korppujauho, 2 tl paprikajauhetta (minä laitan 1 tl makeaa ja 1 tl tulista paprikajauhetta), suolaa ja pippuria. Silppua vajaa puolet persiljasta ja raasta yksikyntinen valkosipuli. Lisää molemmat kulhoon ja sekoita lihapullataikina käsin tasaiseksi. Lämmitä paistinkasarissa oliivi- ja rypsiöljyseosta. Lisää lihapullat ja ruskista joka puolelta. Helpoiten lihapullien kääntely onnistuu kasaria heiluttelemalla. Kun lihapullat ovat ruskistuneet, poista ne pannusta. Pilko sipuli. Mikäli pidät valkosipulista, raasta toinen yksikyntinen valkosipuli. Pese ja pilko perunat hieman lihapullia isommiksi (keskikokoiset kahteen-kolmeen osaan). Mikäli perunoissa on paksu kuori, ne voi kuoria. Lämmitä paistinkasarissa hieman lisää oliivi-rypsiöljyseosta. Laita sipulit kasariin ja lisää 1 rkl vehnäjauhoa ja 1 tl paprikajauhetta (minä laitan paahdettua paprikajauhetta), suolaa ja pippuria. Ruskista sipuleita ja jauhoa mausteineen hetken aikaa. Lisää n. 2 dl vettä sekä 1,5-2 dl sherryä pikkuhiljaa koko ajan sekoittaen. Kun kastike kiehahtaa, lisää joukkoon perunat ja lihapullat. Lisää tarvittaessa hieman vettä, perunat kiehuvat kastikkeessa. Anna ruoan kiehua keskilämmöllä noin 20 minuuttia välillä varovasti sekoittaen. Voit lisätä hieman vettä kiehumisen aikana. Kun perunat alkavat olla kypsiä, silppua loppu persilja ja lisää kastikkeeseen. Tarkista suola ja pippuri ja tarjoile.

20191109_130935

12.10.2019 Lokakuun resepti

Paahdettua punajuurta ja vuohenjuustoa on ihana lisuke, joka on parhaimmillaan tuoreista punajuurista grillissä tehtynä, mutta onnistuu hienosti myös kerrostaloasunnon keittiössä. Mikäli ruoanlaittoon on aikaa, suosittelen keittämään ja kuorimaan punajuuret itse ennen paahtamista, mutta kaupasta löytyy myös valmiiksi keitettyjä ja kuorittua punajuuria. Jos käytät etikkapunajuuria huuhdo ne huolella, jotta ne eivät maistu kovin etikkaisilta.

Paahdettua punajuurta ja vuohenjuustoa

  • 5 punajuurta
  • 2 punasipulia
  • 2-3 kynttä valkosipulia
  • Tuoretta timjamia
  • Sormisuolaa
  • Mustapippuria
  • Oliiviöljyä
  • 200g vuohenjuustoa

Mikäli käytät tuoreita punajuuria, keitä niitä n. 45 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä. Anna jäähtyä ja kuori. Laita grilli tai uunin grillivastus lämpenemään. Laita vuoan pohjalle hieman oliiviöljyä. Pilko punajuuret ja punasipulit sekä valkosipulit. Laita punajuuret vuokaan ja sipulit juuresten päälle. Lisää hieman oliiviöljyä ja mausta sormisuolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Lisää runsaasti tuoretta timjamia. Kypsennä vihanneksia grillissä noin 20 minuuttia tai uunin grillivastuksen alla noin 40 minuuttia tai kunnes vihannekset ovat kunnolla paahtuneet. Pilko vuohenjuusto. Ota punajuuret grillistä/uunista ja lisää pilkottu vuohenjuusto. Anna tekeytyä hetki ja tarjoile esimerkiksi grillatun/paistetun kanan kanssa.

20191010_115139

7.9.2019 Syyskuun resepti

Coca Mallorquín on mallorcalainen eräänlainen peltipiirakan ja pizzan välimuoto. Omassa versiossani yhdistyvät paprika ja jauheliha, mutta piirakkaa voi varioida loputtomiin. Mikäli et ole mausteisen ruoan ystävä, puolita reseptissä olevat mausteet, etenkin jos voimakkaan makuiset juustokumina ja korianterijauhe eivät ole ennestään tuttuja. Pitkää aineslistaa ei kannata säikähtää, coca on hyvin helppotekoinen ja äärimmäisen maukas piirakka.

Coca Mallorquín

  • 6 dl karkeaa vehnäjauhoa
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl sokeria
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl kuivaa valkoviiniä, sherryä tai viinietikkaa
  • 2 ¼ dl lämmintä vettä
  • 2 rkl oliivi-rypsiöljysekoitusta
  • 400g jauhelihaa
  • 1 yksikyntinen valkosipuli
  • 2 sipulia
  • 2-3 tomaattia
  • 2 punaista paprikaa tai 1 tölkki säilykepaprikaa
  • 1 nippu persiljaa
  • 1 nippu korianteria
  • 1 tl chilihiutaleita
  • 1 tl tulista paprikajauhetta
  • 1 tl savustettua Pimentón de Vera -paprikajauhetta
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 tl korianterijauhetta
  • Suolaa ja mustapippuria

Tee taikina: sekoita jauhot, kuivahiiva, suola ja sokeri keskenään. Lämmitä vesi. Sekoita veteen viini ja öljy. Tee kuiva-aineiden keskelle kuoppa ja kaada neste kuoppaan. Sekoita taikina tasaiseksi ja nosta kohoamaan siksi aikaa kun teet täytteen. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Pilko sipuli ja raasta valkosipuli. Laita oliivi-rypsyöljysekoitus paistinpannulle ja paista jauhelihaa ja sipuleita öljyssä. Lisää paistinpannuun mausteet. Pilko lihan kypsentyessä paprikat ja tomaatit. Halutessasi voit käyttää tuoreen paprikan sijaan säilöttyä paprikaa tai paahtaa paprikat uunissa ja kuoria ne, paprikan maku pehmenee hieman. Lisää paprikat ja tomaatit paistinpannulle ja paista hetken aikaa. Silppua sillä välin korianteri ja persilja ja lisää pannulle. Voit säästää osan persiljasta koristeluun. Maista jauheliha-kasvisseosta ja lisää tarvittaessa lisää suolaa ja pippuria. Kun seos on valmis, vaivaa taikinaa hieman ja kaulitse tai painele taikina tasaiseksi levyksi pellille. Pistele taikinaa haarukalla ja lisää täyte. Paista uunissa n. 20-25 minuuttia tai kunnes pohja on rapeaa ja ruskistunut hieman. Nauti lämpimänä tai viileänä, piiras on herkullista kummin vaan.

20190907_114105

 

18.8.2019 Elokuun resepti

Elokuun reseptinä ihanan raikas salaatti sitruunasta ja salaattisikurista. Tämän salaatin alkuperäisversioon olen törmännyt New Yorkissa Mario Batallin tapasravintolassa ja olen tehnyt siitä oman versioni, joka maistuu erityisesti kesähelteillä.

Salaattisikurisalaatti

  • 2 salaattisikuria
  • 2 sitruunaa
  • 1/2 nippu persiljaa
  • Oliiviöljyä
  • Sormisuolaa

Poista salaattisikurista päällimmäiset lehdet ja leikkaa kanta pois. Halkaise salaattisokeri ja leikkaa ohuiksi, suikaleiksi. Leikkaa veitsellä sitruunoista kannat pois ja kuoret hedelmälihaa sivuten pois. Irrota sitruunan hedelmälihat lohkoittain. Sekoita salaattisikurisuikaleet ja sitruunan hedelmälihat. Purista sitruunankuorista mehu salaatin päälle. Silppua persilja pieneksi, lisää salaattiin oliiviöljyn ja sormisuolan kanssa. Sekoita hyvin ja nauti esimerkiksi grilliruoan, kanan tai kalan kanssa.

20190723_154448

10.7.2019 Heinäkuun resepti

Ensalada mixta tai Ensalada de San Isidro on perinteinen madridilainen salaatti, jota syödään ympäri Espanjaa. Perinteen mukaan salaatin maustamiseen tarvitaan neljä henkilöä: rikas laittaa oliiviöljyn, saita viinietikan, viisas suolan ja hullu tai huolellinen sekoittaa salaatin (molempia kuulee).

Ensalada mixta

1 ruukku romainesalaattia
2-3 tomaattia
½ kurkkua

1 porkkana raastettuna

1 pieni punasipuli
4 -8 espanjalaisia manzanilla-oliiveja (tai maun mukaan)

1 purkki tonnikalaa öljyssä

50 g maissia
2 keitettyä kananmunaa
(1 purkki vaaleaa parsaa)
Oliiviöljyä
Sherry- tai punaviinietikkaa
Sormisuolaa

(Mustapippuria)

Keitä kananmunat maun mukaan. Pese salaatti, tomaatti ja kurkku ja pilko ne. Raasta porkkana. Jos käytät pakastemaissia, anna sen sulaa hetki, jos taas purkkimaissia, huuhtele tarvittaessa. Kuori ja viipaloi punasipuli. Asettele salaatti, tomaatti, kurkku, punasipuli ja porkkanaraaste lautaselle. Lisää tonnikala ja asettele tonnikalan päälle maissit ja oliivit. Halutessasi voit puolittaa tai viipaloida oliivit. Perinteisesti salaattiin kuuluu valkoinen purkkiparsa, lisää parsapaloja salaattiin halutessasi (minun salaatistani se puuttuu). Leikkaa kananmunat lohkoiksi ja asettele salaatin päälle. Mausta oliiviöljyllä, viinietikalla ja sormisuolalla. Jos löydät espanjalaista sherryviinietikkaa, käytä sitä, mutta myös punaviinietikka käy. Suosi reseptin yläpuolella olevaa ohjetta aineiden annosteluun. Jos olet kuten minä ja rakastat mustapippuria, rouhi hieman pippuria salaatin päälle (perinteiseen ohjeeseen se ei kuulu).

20190710_113509

 

1.6.2019 Kesäkuun resepti

Pitkän viikonlopun aterialle sopii täydellisesti perinteinen tomaattisalaatti, tomates aliñados. Tätä perinteistä salaattia saa lähes jokaisesta espanjalaisesta ravintolasta, joskus jopa listan ulkopuolelta, jos osaa pyytää. Variaatioita on lukemattomia, joskus tomaatit on “maustettu” vain oliiviöljyllä ja suolalla ja usein sekaan on saatettu heittää kuivattua oreganoa. Tänään julkaisen oman lempireseptini salaattiin:

Tomates aliñados

  • Kypsiä tomaatteja (noin 1 isokokoinen tomaatti per syöjä)
  • Valkosipulia (noin 1 kynsi per syöjä tai maun mukaan)
  • Nippu persiljaa
  • Reilusti kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • Sormisuolaa ja rouhittua mustapippuria maun mukaan

Viipaloi tomaatit paksuhkoiksi viipaleiksi. Kuori ja raasta valkosipulin kynnet hienoksi raasteeksi. Silppua persilja. Asettele tomaattiviipaleet lautaselle ja ripottele päälle valkosipuliraaste sekä silputtu persilja. Valuta päälle reilusti oliiviöljyä, rouhi mustapippuria ja ripottele sormisuolaa. Sekoita hieman ja jos mahdollista, anna maustua vähintään puoli tuntia. Nauti salaatti sellaisenaan, vaalean leivän kanssa tai grillatun lihan tai paellan lisukkeena.

20190324_125555.jpg

11.5.2019 Toukokuun resepti

Mikä olisikaan Espanjaa rakastavalle, matka-, ruoka- ja flamencobloggaajalle täydellisempi resepti kuin andalusialainen huevos a la flamenca. Tämä ruokaisa munaresepti toimii täydellisesti brunssilla tai iltapalalla, miksei myös kevyenä lounaana. Sofritoannoksesta riittää 2-3 ruokailijalle nälästä riippuen.

Huevos a la Flamenca

Ainekset:

  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 keltasipuli
  • 200 g säilöttyä paprikaa
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 4 isoa tomaattia
  • 1 tl savustettua (tai tulista) paprikajauhetta
  • 2 munaa per ruokailija (4-6)
  • 1-2 siivua serranokinkkua per ruokailija (2-6)
  • 20-30g chorizoa
  • 100 g pakasteherneitä (tai tuoreita)
  • Suolaa ja pippuria
  • Persiljaa
  • Maalaisleipää

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Valmista sofrito, eli huuhdo paprikat ja pilko ne ja sipuli pieneksi. Lämmitä oliiviöljyä pannulla ja lisää paprikat ja sipulisilppu. Kypsennä kunnes ne pehmenevät. Raasta joukkoon valkosipulin kynnet. Paista hetki. Raasta joukkoon tomaatit ja lisää paprikajauhe. Kypsennä kastiketta miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Silppua persilja ja lisää noin puolet kastikkeeseen loppuvaiheessa. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan. Jaa sofrito kahteen-kolmeen saviastiaan, lisää päälle pakasteherneet ja chorizopalat. Pilko chorizo tarvittaessa. Riko päälle kaksi kananmunaa per astia ja lisää 1-2 serranokinkkusiivua. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes munat hyytyvät. Ripottele päälle persiljasilppua ja tarjoile maalaisleivän kanssa.

20190427_190437

13.4.2019 Huhtikuun resepti

Yksi espanjalaisista klassikoista on tortilla española eli perunamunakas. Minulle tämä klassikkoannos erilaisine versioineen on tärkeä osa Espanjan matkoja. Reseptini pohjaa helsinkiläisen Kim’s Tapas -ravintolan omistajan Kim Sundellin reseptiin. Hänen neuvostaan käytän reseptissä peruna-sipulipakastetta, sillä suomalaisen perunan laatu vaihtelee vuodenajoittain.

Tortilla Española

Ainekset:

  • 6 kananmunaa
  • 500g pussi peruna-sipuliseosta
  • 2 dl oliivi-rypsiöljyseosta
  • 5 rkl vettä
  • Suolaa
  • Musta- ja valkopippuria
  • Päälle oliiviöljyä ja persiljasilppua

Kuumenna oliivi-rypsiöljyseos pannussa. Öljy on kuumaa kun se “tanssii” eli liikkuu pannulla. Kokeile öljyn kuumuus yhdellä perunasuikaleella. Kun öljy tirisee, kaada jäinen perunasipuliseos öljyn sekaan. Keitä seosta öljyssä kunnes perunat pehmenee ja ruskistuu hieman. Valuta seoksesta öljy poista ja mausta runsaalla suolalla ja 5 kierroksella musta- ja valkopippurilla. Lisää 5 rkl vettä. Anna seoksen jäähtyä hetken aikaa ennen kananmunien lisäämistä. Sekoita kahdella ruokaveitsellä “leikkaamalla”. Lämmitä 2 rkl öljyä paistinpannulla ja lisää kananmuna-perunaseos. Paista yhdeltä puolelta miedolla lämmöllä kunnes munakas on lähes hyytynyt. Heiluta pannua paistamisen aikana, jotta munakas ei pala pohjaan. Käännä munakas lautasen avulla ja paista toiselta puolelta kypsäksi. Kumoa munakas lautaselle. Koristele persiljasilpulla ja oliiviöljyllä.


3.3.2019 Maaliskuun resepti

Valkosipuli on olennainen osa espanjalaista keittiötä ja monissa ravintoloissa törmää ruokalajeihin al ajillo, eli valkosipulilla. Yksi näistä on gambas al ajillo, suomalaisittain valkosipulikatkaravut. Herkulliset katkaravut on helppo tehdä ja maistuvat mainiosti vaalean leivän kanssa, osana tapaspöytää tai esimerkiksi pastan seuralaisena.

Gambas al ajillo
200 g katkarapuja (mitä isompia, sen parempi)
2 yksikyntistä valkosipulia
1 chili
Ripaus suolaa
Ripaus mustapippuria
Oliiviöljyä
Jos käytät pakastettuja katkarapuja, sulata katkaravut. Huuhtaise ravut ja kuivaa ne. Viipaloi valkosipulinkynnet ja leikkaa chili muutamaan osaan. Lämmitä oliiviöljyä pannulla. Lisää valkosipulit ja chilit. Paista, kunnes valkosipulit alkavat ruskistua. Lisää katkaravut ja paista muutama minuutti, jotta ravut ottavat hieman väriä. Mausta suolalla ja pippurilla ja nauti kuumana.

20190216_151725

3.2.2019 Helmikuun resepti

Perinteinen espanjalainen linssipata on oiva ruoka pakkasella. Perinteiseen reseptiin lisätään chorizomakkaraa. Ruoan tulisuutta voi säädellä chilirouheen määrällä ja käyttämällä joko tulista tai makeaa chorizomakkaraa. Linssipadan voi mainiosti tehdä myös ilman chorizoa, jolloin se maistuu myös kasvissyöjille.

Lentejas – espanjalainen linssipata

  • 200 g kuivattuja, vihreitä linssejä
  • 1 l (+ 1 dl) vettä
  • 1 paprika
  • 1 sipuli
  • 2 yksikyntistä valkosipulia
  • 0,5 tl chilirouhetta
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 5 – 10 cm pala chorizoa
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 tl paahdettua paprikajauhetta
  • Runsaasti persiljasilppua
  • Suolaa
  • Mustapippuria

Huuhdo linssit huolellisesti. Keitä linssejä ensin yksinään runsaassa vedessä 20 minuuttia. Pilko paprika ja silppua sipuli. Lisää linssien sekaan. Paloittele yksikyntiset valkosipulit neljään osaan ja lisää 3/4 valkosipulista paloina. Lisää kattilaan myös chilirouhe, juustokumina, paahdettu paprikajauhe ja oliiviöljy. Kypsennä vielä 20 minuuttia tai kunnes linssit ovat kypsiä. Lisää 1 dl vettä tarvittaessa. Paloittele chorizo, murskaa tai raasta loput valkosipulit ja silppua persilja. Lisää kattilaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Ota kattila pois liedeltä ja anna makujen tekeytyä 10 minuuttia kannen alla. Tarkista maut ja nauti!

20190126_143227

12.1.2019 Tammikuun resepti

Näitä sokeroituja manteleita on myynnissä lähes kaikilla Espanjan toreilla ja niiden tuoksu on huumaava. Manteliherkun alkuperä on Castilla y Leonin alueella Espanjassa. Vaniljasokeri antaa reseptiin pienen säväyksen. Almendras garrapiñadas nimellä kulkeva herkku soveltuu erinomaisesti myös esimerkiksi tammikuiseen leffailtaan.
Almendras garrapiñadas – sokeroidut mantelit
Ainekset:
250g manteleita
250g sokeria
2,5 dl vettä
1 tl vaniljasokeria
Vuoraa uunivuoka tai suuri vati leivinpaperilla. Laita kattilaan tai kasariin kaikki ainekset ja laita hella täysille. Sekoita tasaisin väliajoin puuhaarukalla tai lastalla (metallinen kuumenee liikaa). Kun seos alkaa kiehua, väännä lämpö pienelle, mutta anna kiehua hiljalleen. Neste alkaa pikkuhiljaa haihtua. Jatka keittämistä sekoitellen kunnes kaikki neste on haihtunut ja sokeri alkaa kiteytyä jälleen. Tähän menee noin puoli tuntia. Jatka edelleen sekoittamista ja nosta lämpöä hieman, jotta sokeri alkaa uudelleen karamellisoitua. Kun sokeri on karamellisoitunut, poista kattila hellalta. Kaada mantelit leivinpaperille ja levitä huolellisesti. Anna jäähtyä kunnolla ja erottele toisiinsa tarttuneet mantelit. Nauti!

img_0100 (1)

2.12.2018 Joulukuun resepti

Espanjalaiseen joulupöytään kuuluu joulukala, besugo al horno. Perinteisesti tämä uunissa vihannespedillä valmistettava herkullinen kalaruoka valmistetaan hammasahvenesta tai pilkkupagellista (besugo). Kotimaisista joulukaloistamme reseptiin sopii erinomaisesti siika.

Espanjalainen joulukala (besugo al horno)
N. 1,5 kg kokonainen, siivottu siika
0,5 kg viipaloituja, jauhoisia perunoita
2 sipulia ohuina renkaina
2 tomaattia ohuina viipaleina
2 sitruunaa
2 vihreää paprikaa ohuina suikaleina
1,5 dl valkoviiniä
3 rkl oliiviöljyä
Persiljaa
2 valkosipulinkynttä
1 tl paprikajauhetta
Suolaa, pippuria maun mukaan

Huuhtele ja kuivaa kala. Leikkaa kylkeen kaksi-kolme viiltoa. Lämmitä uuni 220 asteeseen. Leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi ja kuori ja viipaloi perunat ohuiksi viipaleiksi. Viipaloi myös tomaatit ja toinen sitruunoista ja suikaloi paprikat. Laita kulhoon öljy, viini, persilja, valkosipuli, paprikajauhe, suola ja pippuri. Sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi. Voitele suuri vuoka ja laita vuoan pohjalle perunat ja sipulit sekä puolet öljy-viini-persiljaseoksesta. Laita kala perunoiden päälle. Mausta kala suolalla ja pippurilla sisältä ja ulkoa. Laita viiltoihin sitruunaviipaleet ja asettele loput viipaleet kalan ympärille. Laita kalan sivuille tomaattisiivut ja paprikasuikaleet. Kaada päälle loput öljy-viini-persiljaseoksesta. Halkaise toinen sitruuna ja purista kalan päälle. Paista ensimmäiset 10 minuuttia 220 asteessa ja sen jälkeen 60 minuuttia n. 190 asteessa. Valele kalaa vuokaan valuvalla nesteellä paistamisen aikana.

IMG_0082

11.11.2018 Marraskuun resepti

Kostea ja harmaa marraskuu vaatii lohturuokaa ja marraskuun reseptinä julkaisen maukkaan, espanjalaisen kikherne-pinaattilisukkeen reseptin. Nopea ja helppo paistos toimii niin lihan lisukkeena tai sellaiseen, esimerkiksi manchegosiivulla höystettynä.

Kikherneitä ja pinaattia
400g kikherneitä (säilöttyjä)
2 valkosipulinkynttä
2 sipulia
2 tomaattia
200g pinaattia (tuoretta tai pakastettua)
4 rkl oliiviöljyä
1 Laakerinlehti
2 tl savustettua tai tulista paprikajauhetta
3 dl vettä
Suolaa ja pippuria
Voit käyttää kuivattuja kikherneitä säilöttyjen sijaan, jolloin niitä täytyy liottaa yön yli ennen käyttöä. Käytitpä kumpi tahansa, huuhdo kikherneet huolella. Pilko sipuli, valkosipuli ja tomaatit pieniksi. Laita pannuun öljy ja lämmitä. Paista sipulit ja valkosipuli. Lisää tomaatti ja laakerinlehti. Paista muutama minuutti. Lisää paprikajauhe. Lisää kikherneet ja sekoita huolellisesti. Paista 3 minuuttia. Lisää 3 dl vettä. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä noin 15 minuuttia. Jos käytät kuivattuja kikherneitä, keitä pakkauksen ohjeen mukaan. Jos käytät tuoretta pinaattia, huuhdo ja paista sillä välin pinaattia pienessä tilkassa öljyä, jotta pinaatista lähtee sille ominainen kitkeryys. Lisää pinaatti kikherneiden joukkoon ja kypsennä vielä noin 10 minuuttia. Jos vesi on haihtunut tai haluat enemmän lientä, lisää vettä maun mukaan. Tarkista suola ja pippuri ennen tarjoilua.

20181108_113840

14.10.2018 Lokakuun resepti

Lokakuun resepti on täydellinen pimenevän illan iltapala kahdelle tai maukas lisä tapaspöytään 4-6 hengelle. Kasvissyöjä korvaa chorizon esimerkiksi soijachorizolla.

Pan preñao

  • 3 dl vettä
  • 6-7 dl vehnäjauhoa
  • 1 ps kuivahiivaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 chorizo-raakamakkaraa (esim Saarioinen) tai 2 soijachorizoa
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 1 pienehkö suippopaprika
  • Mustapippuria
  • Oliiviöljyä

Lämmitä vesi +42 asteeseen. Lisää suola ja jauhoja pikkuhiljaa. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista ja lisää taikinaan. Sekoita puuhaarukalla kunnes noin 5 dl jauhoista on lisätty. Jatka vaivaamalla ja lisää loput jauhot. Kun taikina on tasaista, vaivaa joukkoon öljy. Anna nousta vedottomassa paikassa n. 30 minuuttia.
Sillä välin kun taikina nousee, paista chorizot pannulla pienessä määrässä oliiviöljyä. Raasta valkosipulinkynnet ja pilko paprika. Kun makkarat ovat lähes kypsiä, lisää valkosipuli ja paprika pannuun ja kuullota. Mausta mustapippurilla.
Ota taikina kohoamasta ja jaa kahteen osaan. Vaivaa hetki, jotta ilmakuplt lähtevät taikinasta. Kauli taikinasta kaksi levyä, jotka ovat hieman makkaroita pidempiä ja noin 10-15 cm leveitä. Jaa paprika-valkosipuliseos taikinalevyille ja nosta makkarat sen päälle.
Kääri taikina makkaroiden päälle ja sulje leipästen päät. Viillä taikinaan viiltoja. Anna kohota 1,5-2 tuntia.
Lämmitä uuni 190 asteeseen ja paista noin 25 min tai kunnes pinta on kullanruskea.
Tarjoile lämpimänä tai kylmänä.

20181014_131107

9.9.2018 Syyskuun resepti

Nämä pintxot ovat omia suosikkejani, mutta pintxoja on helppo varioida esimerkiksi kasvissyöjän suuhun sopivaksi. Kerron reseptien ohessa vinkkini kasvissyöjille.

Vuohenjuusto-punasipuli-serranokinkkupintxot
Maalaispatonkia
Oliiviöljyä
6 siivua Serranokinkkua
1 pötkö Vuohenjuustoa
2 Punasipulia
1 rkl sherryviinietikkaa
Mustapippuria
Hunajaa
Kuori ja viipaloi punasipulit. Lämmitä oliiviöljyä paistinpannussa ja kuullota punasipulit. Mausta sipulit mustapippurilla. Kaada paistinpannuun sherryviinietikka ja karamellisoi sipuleita hetken aikaa. Leikkaa maalaispatonki viipaleiksi ja ripottele päälle oliiviöljyä. Leikkaa vuohenjuustoa viipaleiksi ja erottele kinkkuviipaleet. Puolita kinkkuviipaleet. Asettele kinkkuviipaleet leiville ja niiden päälle vuohenjuustoviipaleet. Laita päällimmäiseksi karamellisoitua punasipulia ja viimeistele hunajalla.Kasvissyöjä voi yksinkertaisimmillaan jättää kinkun pois ja nauttia vain vuohenjuustosta ja punasipulista leivällä. Toinen vaihtoehto on leikata munakoisosta ohuita viipaleita ja freesata niitä suolan ja mustapippurin kanssa.

Pintxos con atun y pimiento
Ainekset
Maalaispatonkia
1 valkosipulinkynsi
Tonnikalaa öljyssä
1 paahdettu paprika
Persiljaa koristeeksi
Leikkaa leivästä siivuja. Kuori valkosipulin kynsi, halkaise se ja hiero leipäsiivuja leikkuupinnalla. Jos pidät valkosipulista todella paljon (niin kuin minä), voit myös hakata valkosipulinkynnen pieneksi ja laittaa silpun leivälle. Laita leiville tonnikalaa, leikkaa ohuita viipaleita paprikasta ja laita tonnikalan päälle. Silppua hieman persiljaa ja koristele pintxot.
Kaupasta saa valmista paahdettua, säilöttyä paprikaa, mutta voit myös paahtaa paprikan itse. Laita tällöin paprika kokonaisena uuninkestävään astiaan ja ripottele päälle oliiviöljyä. Paahda uunissa kunnes kuori mustuu osittain, käännä ja paahda vielä hetki. Peitä astia alumiinifoliolla ja anna vesihöyryn irrottaa kuoret. Kuori paprika ennen käyttöä ja poista siemenet.Kasvissyöjä freesaa tonnikalan tilalle ohuita viipaleita kesäkurpitsasta ja maustaa ne suolalla, mustapippurilla ja provencal-mausteella.

Lohi-kananmuna-anjovispintxo
Maalaispatonkia
kylmäsavulohta (1/2 siivua per pintxo)
1 prk anjovista
Keitettyä munaa (1 siivu per pintxo)
Keitä munat koviksi. Leikkaa leivästä siivuja. Jos käytät maalaisleipää, puolita siivut. Laita siivuille lämminsavulohta. Viipaloi munat ja laita jokaiselle leivälle yksi viipale. Laita munan päälle yksi anjovisfile per leipä.Kasvissyöjä nauttii pintxon päällä kananmunan lisäksi esimerkiksi avokadoa ja tuoretta vihreää parsaa. Parsan voi valmistaa uunissa noin kymmenessä minuutissa. Varresta katkaistaan puinen osa ja kuoritaan hieman kuorta pois. Parsa laitetaan uunipellille ja päälle ripotellaan oliiviöljyä ja suolaa. Leivälle muussataan hieman avokadoa, päälle siivu keitettyä munaa ja päällimmäiseksi rapeaa parsaa. Päälle ripotellaan hieman sormisuolaa.

20180908_143116

12.8.2018 Elokuun resepti

Elokuun resepti on kesän päättymisen juhlaa. Vaikka kelit viilenevät, vielä on aikaa grillata ja juhlistaa kulunutta kesää. Porsaan sisäfileen ja vuohenjuuston lisäksi nautitaan pinaatista pekonin ja auringonkukansiementen kanssa. Lisäksi voi tarjota esimerkiksi lohkoperunoita. Kasvissyöjä jättää pois porsaansisäfileen ja pekonin, pinaattilisuke ja vuohenjuusto ovat maukas yhdistelmä sellaisenaankin.

Porsaan sisäfilee hunajan ja vuohenjuuston kanssa

  • 1 porsaan sisäfilee jokaista kolmea ruokailijaa kohden
  • 1 pötkö vuohenjuustoa
  • 1 muna
  • Hieman korppujauhoa tai vehnäjauhoa
  • 8 ruokalusikallista hunajaa
  • 2 ruokalusikallista sherryviinietikkaa (tai balsamiviinietikkaa)
  • ½ tl kuivattua rosmariinia
  • Oliivi-rypsiöljyseosta paistamiseen
  • Suolaa ja mustapippuria

Vatkaa muna suolaripauksen kanssa yhdelle lautaselle ja laita toiselle lautaselle korppu- tai vehnäjauhoa. Leikkaa vuohenjuusto noin 1,5cm paksuiksi viipaleiksi. Leikkaa porsaanfilee kolmeen osaan. Mausta porsaanfileepalat suolalla ja mustapippurilla. Lämmitä uuni 150 asteeseen lihaa varten. Laita paistinpannulle öljyä ja kuumenna pannu. Paista porsaanfileepaloihin ruskea pinta ja laita ne uunivuokaan. Lisää öljyn ja lihanesteiden joukkoon sherryviinietikka ja kiehauta. Kaavi puulusikalla pannusta kaikki maut mukaan. Laita liha hetkeksi pannuun, jotta maut imeytyvät ja lisää kuivattu rosmariini. Laita lihat nesteen kanssa uunivuokaan, peitä alumiinifoliolla ja laita uunivuoka uuniin noin 30 minuutiksi, jotta lihaa jää aavistuksen punertavaksi. Voit loppuvaiheessa leikata lihaa hieman, jotta näet sen kypsyyden. Lämmitä pienessä pannussa öljyä. Pyörittele vuohenjuustoviipaleet ensin munassa ja sitten korppujauhoissa ja laita pannuun paistumaan. Paista juustoihin kullanruskea pinta. Laita talouspaperia lautaselle ja laita juustot talouspaperille, jotta ylimääräinen öljy valuu pois. Ota porsaanfilee uunista ja laita lautaselle. Laita vuohenjuustot porsaanfileen päälle ja valuta päälle hunajaa.

Pinaattia pekonin, rusinoiden ja auringonkukansiementen kera

  • 200g tuoretta pinaattia
  • 6 suikaletta pekonia
  • 2 rkl rusinoita
  • 2 ruokalusikallista auringonkukansiemeniä
  • Mustapippuria
  •  

Leikkaa pekoni saksilla suikaleiksi. Laita paistinpannuun hieman öljyä ja kuumenna pannu. Lisää pekoni ja paista hetken aikaa. Huuhdo sillä välin pinaatti ja valuta huolellisesti. Voit kuivata pinaattia hieman talouspaperilla. Lisää pannuun rusinat ja paista sekoittaen kunnes pekoni on saanut väriä, noin kaksi minuuttia. Lisää pinaatti pannulle ja rouhi sekaan mustapippuria. Sekoittele varovaisesti noin kaksi minuuttia kunnes pinaatit pehmenevät hieman. Laita pinaatti-pekoni-rusinaseos lautaselle ja ripottele päälle auringonkukansiemenet.

20180512_154051

8.7.2018 Heinäkuun resepti

Paella

Valencialainen perinneruoka paella on erinomainen kesäruoka, joka syntyy parhaiten ulkona perinteisellä paellapannulla. Paellapannuja löytää suomestakin melko helposti, minulla on useita vuosia ollut käytössä Muurikan paellapannu ja paellan teen kaasulla toimivalla rengaskeittimellä. Myös sisätiloissa paellan voi valmistaa, mutta tällöin on erittäin vaikea saada aikaiseksi paellaan olennaisesti kuuluva hieman rapea, jopa pohjaanpalanut pohja. Koska paellariisiä on hankala – ellei lähes mahdoton – löytää Suomesta, mutta risottoriisi ajaa hyvin saman asian. Savustettua paprikajauhetta löytyy nykyisin myös suomalaisista ruokakaupoista.

Ainekset:

  • 1 broilerin rintafile per ruokailija
  • 2 sipulia
  • 3 keltaista paprikaa
  • 4-6 valkosipulinkynttä tai 1 iso yksikyntinen valkosipuli
  • 6 tomaattia
  • öljyä paistamiseen
  • 1,5 mukillista paella- tai risottoriisiä per ruokailija
  • 3 mukillista vettä per ruokailija
  • pussillinen tuoreita sinisimpukoita tai rasia pakastettuja
  • 300-400g tuoreita tai pakastettuja, kuorittuja jättikatkaravunpyrstöjä
  • 1 kana- tai kasvisliemikuutio
  • 2 sitruunaa
  • 1 ruukku persiljaa
  • makeaa paprikajauhetta
  • tulista paprikajauhetta tai chilijauhetta
  • savustettua paprikajauhetta
  • suolaa ja mustapippuria myllystä

Huuhdo sinisimpukat, poista rikkoutuneet ja sellaiset avonaiset simpukat, jotka eivät sulkeudu kuorta kopauttaessa. Mikäli käytät tuoreita simpukoita, kiehauta niitä noin 6-8 minuuttia. Paloittele broilerin rintafileet, paprikat ja tomaatit. Raasta valkosipuli ja hienonna sipuli ja persilja. Lohko sitruunat. Aseta paellapannu rengaskeittimen päälle ja kaada pannulle runsaasti öljyä. Kuumenna pannu. Ruskista broilerinpalat kuumassa pannussa. Lisää öljyyn sipulit ja valkosipuli ja ruskista hetken aikaa. Lisää 1 tl kaikki paprikajauheita, suolaa ja mustapippuria. Kun broilerinpalat ovat kypsiä ja sipulit kypsyneet, lisää paprikat ja tomaatit. Anna mausteiden tekeytyä hetki ennen kuin lisäät liemikuution ja osan vedestä. Anna kiehua noin 10-15 minuuttia ennen kuin lisäät riisin. Anna riisin kiehua paketissa olevan ohjeen mukaan ja lisää nestettä sitä mukaa kuin riisi imee sitä. Huom! Riisin kuuluu olla hieman tahmeaa ja tarttua hieman pannun pohjaan. Kun riisi on noin puolikypsää, purista päälle toisen sitruunan mehu ja lisää puolet persiljasta. Tarkista mausteet ja lisää suolaa, mustapippuria ja paprikajauhetta tarpeen mukaan. Lisää pannuun katkaravut ja sinisimpukat. Mikäli käytät tuoreita katkarapuja, on paella valmista, kun katkaravut ovat kypsiä ja muuttuneet kauniin vaaleanpunaisiksi (n. 10 min). Koristele paellapannu sitruunalohkoilla ja lopulla persiljalla ja tarjoile.

20180706_162947

10.6.2018 Kesäkuun resepti

Tomaatti-chorizosalaatti
Tämä tomaattisalaatti on alunperin Jamie Oliverin resepti hänen matkaltaan Espanjasta, mutta olen tehnyt siitä oman versioni.
1 paketti raakaa tai puolikypsää chorizoa (250 – 300g)
6 tomaattia
2 punasipulia
Muutama oksa tuoretta timjamia
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl sherry-, punaviini- tai balsamiviinietikkaa
0,5 tl (savustettua) paprikajauhetta
Mustapippuria (ja sormisuolaa)
Pari viipaletta rapeaa ruisleipää (saa olla hieman kuivahtanutta)
Leikkaa tomaatit lohkoiksi ja sipuli ohuiksi renkaiksi. Laita kulhoon ja lisää tuoretta timjamia. Mausta mustapippurilla ja paprikajauheella ja kaada päälle oliiviöljy ja viinietikka. Halutessasi voit ripotella sekaan hieman sormisuolaa, sillä se tuo maut paremmin esiin. Anna maustua sillä välin, kun kypsennät makkarat. Minä käytän resepteissäni Saarioisten raakachorizoa, sillä makkara ei ole ylettömän rasvainen, mutta hyvin varustelluista ruokakaupoista löytyy myös espanjalaisia raakachorizoja.
Paista chorizomakkaroita alkuun noin kymmenen minuuttia pannulla tai grillissä parilalla. Viipaloi makkarat ja jatka paistamista kunnes makkarat ovat kypsiä (raakamakkara kypsyy noin 20 minuutissa). Näin saat makkarapaloihin hyvät paistopinnat. Lisää makkarat tomaattisalaatin sekaan.
Leikkaa ruisleipä suupalan kokoisiksi ja paista pannulla makkaroista irronneessa rasvassa. Leipäpaloja voit halutessasi maustaa hieman paprikajauheella ja mustapippurilla. Lisää leipäpalat salaatin sekaan ja tarkista maut. Ripottele päälle vielä hieman tuoretta timjamia ja tarjoile heti, jottei leipäpalat vety. Salaatin kanssa sopii erinomaisesti esimerkiksi raikas espanjalainen roseeviini tai roseecava, jotka leikkaavat hyvin makkaran rasvaisuutta.

20180510_211835

Tomaatti-chorizosalaatti


1.5.2018 Toukokuun resepti

Salmorejo ja tomaatti-ilmakuivattu kinkku -leivät

Cordobalainen salmorejo on tunnetumman serkkunsa gazpachon kaltainen kylmä tomaattikeitto. Sen kanssa nautimme tänä vappuna pan con tomatea eli tomaattileipää serranokinkulla höystettynä. Kun kinkun jättää pois, soveltuu sekä keitto että leivät myös kasvissyöjälle.

Salmorejo

  • 500g kypsiä tomaatteja
  • 1 iso punainen paprika
  • 1 yksikyntinen valkosipuli
  • 2 dl tuoreen leivän sisusta
  • suolaa, pippuria
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • oliiviöljyä
  • päälle: 1 kananmuna, leivänpaloja, 2-3 siivua serranokinkkua

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Laita paprika uunivuokaan, ripottele päälle oliiviöljyä ja sormisuolaa. Paahda uunissa noin 30 minuuttia. Peitä astia ja anna vesihöyryn irrottaa paprikan kuori. Kun paprika on jäähtynyt, kuori, poista siemenet ja paloittele isohkoiksi paloiksi. Kalttaa ja kuori tomaatit, poista siemenet. Laita tomaatit ja paprika tehosekoittimeen. Kuori ja paloittele ja lisää leivän kanssa tehosekoittimeen. Sekoita tasaiseksi. Mausta suolalla, pippurilla, punaviinietikalla ja oliiviöljyllä. Laita keitto jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Ennen tarjoilua leikkaa serranokinkku pieniksi paloiksi ja paista hetki pannulla, jotta kinkku on rapeaa. Keitä kananmuna kovaksi ja leikkaa pieniksi paloiksi. Leikkaa vaaleasta leivästä pieniä kuutioita. Koristele keitto serranokinkulla, kananmunalla ja leivällä ja ripottele päälle hiukan oliiviöljyä.

20180430_194918

Salmorejo

Pan con tomate y jamón serrano

  • maalaisleipää
  • valkosipulia (1 kynsi kahdelle leipäviipaleelle)
  • tomaattia (1 tomaatti kahdelle leipäviipaleelle)
  • oliiviöljyä
  • suolaa, pippuria
  • serranokinkkua (1 siivu per leipä)

Paahda leipää hetki pannulla tai uunissa. Kuori valkosipulinkynnet Hiero valkosipulinkynttä* leivän pinnalla. Halkaise tomaatit ja hiero tomaattia leivän pinnalla. Halutessasi voit leikata hedelmälihan leivälle pieneksi silpuksi kuten bruschetalle. Ripottele päälle oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Paahda serranokinkkuviipaleita hetki uunissa tai kuivalla paistinpannulla. Asettele leipien päälle. Nauti!*Vinkki! Jos raa’an valkosipulin kipakkuus kauhistuttaa, voi valkosipulinkynsiä paahtaa 15 minuuttia uunissa, jolloin mausta tulee kermaisempi ja koostumuksesta pehmeämpi.

20180430_195134

Pan con tomate y jamón serrano


1.4.2018 Huhtikuun resepti

Valkosipulikana ja manchegogratinoidut paprikat

Ensimmäinen kuukauden resepti yhdistää kaksi kirjassani Buen Provecho – reseptejä Espanjasta julkaistua lempireseptiäni, valkosipulikanan ja manchegogratinoidut paprikat yhdeksi herkulliseksi annokseksi.Ainekset 4:lle:

  • 4 Kanafilettä
  • 4 isoa kynttä valkosipulia tai maun mukaan
  • 2 rkl paprikajauhetta
  • Oliiviöljyä tai rypsi-oliiviöljysekoitusta
  • 3 punaista paprikaa
  • 2 keltaista paprikaa
  • 2 salottisipulia tai punasipulia
  • 1/2 nippu timjamia
  • Suolaa ja pippuria
  • Pala manchegoa

Lämmitä uuni 200-asteeseen.Laita kanat ruskistumaan pannuun, jossa on oliiviöljyä . Raasta tai pilko valkosipulit. Mausta kanat puolella valkosipulista, suolalla, pippurilla ja 1 rkl paprikajauhetta. Käännä kanat ja mausta paistettu puoli samalla tavalla. Anna kanojen hautua sillä välin kun valmistelet paprikat.Leikkaa paprikat neljään osaan ja puolita neljännekset. Huuhtele paprikan palat. Pilko salotti- tai punasipulit. Kuullota paprikoita ja sipuleita oliiviöljyssä pannulla muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää noin 2/3 osaa timjamista.Laita kanat uunivuokaan ja lado päälle paprika-sipuli-timjamiseos. Raasta manchego ja laita kanojen ja paprikoiden päälle. Laita vuoka uuniin ja paista kunnes juusto sulaa ja on kullanruskeaa. Varmista että kanat ovat kypsiä. Lisää päälle tuoretta timjamia ja tarjoile riisin kanssa.

20180331_150034