Kuukauden reseptit

1.5.2018 Toukokuun resepti

Salmorejo ja tomaatti-ilmakuivattu kinkku -leivät

Cordobalainen salmorejo on tunnetumman serkkunsa gazpachon kaltainen kylmä tomaattikeitto. Sen kanssa nautimme tänä vappuna pan con tomatea eli tomaattileipää serranokinkulla höystettynä. Kun kinkun jättää pois, soveltuu sekä keitto että leivät myös kasvissyöjälle.

Salmorejo

  • 500g kypsiä tomaatteja
  • 1 iso punainen paprika
  • 1 yksikyntinen valkosipuli
  • 2 dl tuoreen leivän sisusta
  • suolaa, pippuria
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • oliiviöljyä
  • päälle: 1 kananmuna, leivänpaloja, 2-3 siivua serranokinkkua

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Laita paprika uunivuokaan, ripottele päälle oliiviöljyä ja sormisuolaa. Paahda uunissa noin 30 minuuttia. Peitä astia ja anna vesihöyryn irrottaa paprikan kuori. Kun paprika on jäähtynyt, kuori, poista siemenet ja paloittele isohkoiksi paloiksi. Kalttaa ja kuori tomaatit, poista siemenet. Laita tomaatit ja paprika tehosekoittimeen. Kuori ja paloittele ja lisää leivän kanssa tehosekoittimeen. Sekoita tasaiseksi. Mausta suolalla, pippurilla, punaviinietikalla ja oliiviöljyllä. Laita keitto jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Ennen tarjoilua leikkaa serranokinkku pieniksi paloiksi ja paista hetki pannulla, jotta kinkku on rapeaa. Keitä kananmuna kovaksi ja leikkaa pieniksi paloiksi. Leikkaa vaaleasta leivästä pieniä kuutioita. Koristele keitto serranokinkulla, kananmunalla ja leivällä ja ripottele päälle hiukan oliiviöljyä.

20180430_194918
Salmorejo

Pan con tomate y jamón serrano

  • maalaisleipää
  • valkosipulia (1 kynsi kahdelle leipäviipaleelle)
  • tomaattia (1 tomaatti kahdelle leipäviipaleelle)
  • oliiviöljyä
  • suolaa, pippuria
  • serranokinkkua (1 siivu per leipä)

Paahda leipää hetki pannulla tai uunissa. Kuori valkosipulinkynnet Hiero valkosipulinkynttä* leivän pinnalla. Halkaise tomaatit ja hiero tomaattia leivän pinnalla. Halutessasi voit leikata hedelmälihan leivälle pieneksi silpuksi kuten bruschetalle. Ripottele päälle oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Paahda serranokinkkuviipaleita hetki uunissa tai kuivalla paistinpannulla. Asettele leipien päälle. Nauti!

*Vinkki! Jos raa’an valkosipulin kipakkuus kauhistuttaa, voi valkosipulinkynsiä paahtaa 15 minuuttia uunissa, jolloin mausta tulee kermaisempi ja koostumuksesta pehmeämpi.

20180430_195134
Pan con tomate y jamón serrano

 

1.4.2018 Huhtikuun resepti

Valkosipulikana ja manchegogratinoidut paprikat

Ensimmäinen kuukauden resepti yhdistää kaksi kirjassani Buen Provecho – reseptejä Espanjasta julkaistua lempireseptiäni, valkosipulikanan ja manchegogratinoidut paprikat yhdeksi herkulliseksi annokseksi.

Ainekset 4:lle:

  • 4 Kanafilettä
  • 4 isoa kynttä valkosipulia tai maun mukaan
  • 2 rkl paprikajauhetta
  • Oliiviöljyä tai rypsi-oliiviöljysekoitusta
  • 3 punaista paprikaa
  • 2 keltaista paprikaa
  • 2 salottisipulia tai punasipulia
  • 1/2 nippu timjamia
  • Suolaa ja pippuria
  • Pala manchegoa

Lämmitä uuni 200-asteeseen.

Laita kanat ruskistumaan pannuun, jossa on oliiviöljyä . Raasta tai pilko valkosipulit. Mausta kanat puolella valkosipulista, suolalla, pippurilla ja 1 rkl paprikajauhetta. Käännä kanat ja mausta paistettu puoli samalla tavalla. Anna kanojen hautua sillä välin kun valmistelet paprikat.

Leikkaa paprikat neljään osaan ja puolita neljännekset. Huuhtele paprikan palat. Pilko salotti- tai punasipulit. Kuullota paprikoita ja sipuleita oliiviöljyssä pannulla muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää noin 2/3 osaa timjamista.

Laita kanat uunivuokaan ja lado päälle paprika-sipuli-timjamiseos. Raasta manchego ja laita kanojen ja paprikoiden päälle.  Laita vuoka uuniin ja paista kunnes juusto sulaa ja on kullanruskeaa. Varmista että kanat ovat kypsiä. Lisää päälle tuoretta timjamia ja tarjoile riisin kanssa.

20180331_150034