Heinäkuun kuukauden resepti: Gazpacho

Yksi hellekesän luottoresepteistä on iki-ihana kylmä gazpacho, joka on varmasti yksi Suomessakin parhaiten tunnetuista espanjalaisista keitoista. Vaikka tätä kylmää kasviskeittoa saa valmiina kaupasta, suosittelen sen tekemistä itse. Gazpacho valmistuu pienellä vaivalla kotikonstein ja maku palkitsee!

Ainekset:

  • 1 vihreä paprika
  • 1 punainen paprika
  • 6-8 tomaattia koosta riippuen
  • 1 pieni kurkku tai 0,5 isosta kurkusta
  • 1-2 yksikyntistä valkosipulia maun mukaan
  • N. 1 rkl sherry-, omenaviini-, tai valkoviinietikkaa
  • N. 1 rkl oliiviöljyä
  • Suolaa ja mustapippuria
  • Pala vaaleaa leipää
  • Hieman vettä tarvittaessa
  • Päälle: kurkkua, tomaattia, paprikaa, punasipulia ja leipää

Paahda paprikat: Lämmitä uuni n. 200 asteeseen. Laita paprikat uunivuokaan ja lorauta päälle hieman oliiviöljyä ja ripottele suolaa. Laita paprikat kuumaan uuniin ja paahda niitä noin puoli tuntia. Käännä puolivälissä. Kun paprikoiden kuoret alkavat tummua, ota paprikat uunista ja peitä uunivuoka foliolla. Anna paprikoiden jäähtyä. Vesihöyry irrottaa paprikoista kuoret.

Kalttaa tomaatit: Laita vettä kiehumaan kattilaan. Leikkaa tomaatteihin ristiviillot ja laita kiehuvaan veteen pariksi minuutiksi kunnes kuoret alkavat irrota. Nosta tomaatit kattilasta reikäkauhalla ja upota kylmään veteen hetkeksi. Kuori irtoaa tomaateista sormin vetämällä.

Valmista gazpacho: Kuori kurkku ja halkaise se. Poista lusikalla kurkusta siemenet. Kuori paprikat ja poista siemenet. Vihreän paprikan kuori on usein sitkeästi kiinni, joten halutessaan paprikan voi laittaa myös kuorineen. Irrota tomaateista hedelmäliha ja poista kanta ja ainakin suurin osa siemenistä. Kuori valkosipulit. Leikkaa kaikki vihannekset paloiksi ja laita tehosekoittimeen. Sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon noin 1 rkl viinietikkaa ja oliiviöljyä, mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita mausteet joukkoon. Lisää joukkoon vaalean leivän sisusta ja sekoita vielä kerran. Jos gazpacho on liian paksua, lisää tarvittaessa vettä. Voit myös jättää halutessasi leivän pois. Kaada gazpacho tarjoiluastiaan ja anna vetäytyä hetki jääkaapissa.

Gazpachon vetäytyessä pilko tomaatti, punasipuli, hieman kurkkua, puolikas paprika ja leipäpalasta jääneet kuoret. Tarjoile keiton kanssa.

Raikas, kesäinen gazpacho lisukkeilla

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: