Oodi valoisalle Helsingille

Tammikuun alussa, vuoden pimeinä hetkinä, Helsingissä järjestetään Lux Helsinki -festivaali, joka täyttää kaupungin, tai osan siitä, viideksi päiväksi valolla. Tänä vuonna Lux Helsinki järjestettiin aivan keskustan tuntumassa ja valotaideteokset täyttivät alueen Kansalaistorilta Etu-Töölöön. Lux Helsingin reitille osui myös itsenäisyyspäivän aikoihin avattu uusi keskustakirjasto Oodi.

20190109_172652
Lux Helsinki ja keskustakirjasto Oodi. Tim Etchellsin valotaideteos We Wanted. 

 

Keskustakirjasto Oodi

Helsingin uusi keskustakirjasto Oodi avattiin Kansalaistorille joulukuussa. Uusi kirjasto lupaa sivuillaan olevansa “juuri sitä, mitä toivot sen olevan”. Oodi ei ole vain kirjasto vaan se on kansalaisten olohuone, jossa voi järjestää taidetapahtumia, kokouksia, tavata ystäviä tai vain lukea ja rentoutua. Kirjastossa on kolme erilaista kerrosta, joista ylimmässä sijaitsee varsinainen, perinteinen kirjastokerros. Oodi on upea, Arkkitehtitoimisto ALAn suunnittelema kotimainen taideteos, jossa minua miellyttää erityisesti puun käyttö materiaalina. Matalat valkoiset kirjahyllyt luovat tilaan avaran tunnelman. Ainoastaan kirjojen vähyys ihmetyttää, ehkäpä kirjaston suosio on yllättänyt myös tekijänsä.

20190109_192204
Näkymä näköalatasanteelta kirjastokerrokseen

 

Lux Helsinki 2019

Helsingin kaupungin järjestämän Lux Helsingin varsinaisella reitillä nähtiin tänä vuonna 12 teosta ja satelliittiteokset ulottuivat Ylioppilastalolta aina Espoon Hanasaareen asti. Itse ehdin festivaalille vasta sen viimeisenä päivänä, mutta kyllä kannatti jälleen tehdä tilaa kalenterista tälle kierrokselle. Väkeä riitti viimeisenä iltanakin varsin runsaasti ja me jätimme tällä kertaa viimeisen, 12 teoksen väliin pitkän päivän ja teokseen johtavan jonon uuvuttamina.

Suosikkini kierroksella olivat esitysjärjestyksessä:

  • Finlandia-Talon etupihalle levittyvä Ultraviolet Gallery, taiteilijoina Mimmit Peinttaa, Maikki Pekkala ja Lari Suominen:
20190109_192553
Ultraviolet Galleryn taideteoksia, taustalla Kansallismuseo
20190109_192525
Ultraviolet Galleryn taideteoksia,  ilmainen Lux Helsinki houkuttelee isoja ja pieniä 

 

  • Hakasalmen huvilan pihamaalle levittyvä, viehättävä Lyhtypuisto:
20190109_175845
Lyhdyt tuovat valoa maailmaan Hakasalmen huvilalla

 

  • Kiasman yläkerran näköalatasanteelta kajastava Ann Veronica Janssensin teos, Kiasma esittää: Orange Sky Blue kiinnitti huomioni jo festivaalikierroksen alkumetreillä:
20190109_172441
Kiasman valotaidetta

 

  • Taidehallin seinään heijastettu Zach Liebermanin interaktiivinen Reflection Studies:
20190109_181140
Interaktiiviseen teokseen sai valotaululla heijastaa haluamiaan sanoja

 

  • Nervanderin puistikon valloittanut Ivo Schoofsin Large Pendulum Wave:

 

Lux Helsingin ja keskustakirjasto Oodin kanssa Helsingin kaupunki on mielestäni onnistunut erinomaisesti. Seuraavaa Lux-festivaalia saamme jälleen odottaa vuoden verran, mutta rohkaisen kaikkia vierailemaan Oodissa ja nauttimaan sen ainutlaatuisesta tunnelmasta. Taide on kaikille.

Leave a comment