Instagram Travel Thursday: Helsingin puutarhojen kukkaloistoa

Yksi tämän kevään ja kesän teemoja on ollut tutustua aiempaa paremmin rakkaaseen kotikaupunkiini Helsinkiin. Loppukevään ja alkukesän upeat kesäilmat ovatkin motivoineet täyttämään tämän tavoitteen ja olemmekin vierailleet muun muassa Helsingin monissa puutarhoissa. Tässä postauksessa esittelen Roihuvuoren kirsikankukkapuiston, Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan, Haagan alppiruusupuiston ja Töölönlahden talvipuutarhan.

IMG_20180527_143921_385
Sireenien loistoa Kumpulan kasvitieteellisessa puutarhassa

 

Roihuvuoren kirsikankukkapuutarha

Kevään ensimmäinen puutarhavierailu osui itseoikeutetusti Roihuvuoressa sijaitsevaan kirsikankukkapuutarhaan juuri ennen ns. “hanamia” eli japanilaista kirsikankukkajuhlaa. Toukokuun helteiset säät saivat aikaan sen, että kirsikankukat kukkivat tavanomaista aiemmin ja “hanafubuki” eli kirsikankukkasade oli alkanut jo ennen varsinaista juhlaa. Viehättävän puutarhan lähistöllä, vesitornin toisella puolella, sijaitsee myös Roihuvuoren japanilaistyylinen puutarha, jossa kannustan myös vierailemaan. Kirsikankukkapuiston loisto on parhaimmillaan toukokuussa, esimerkiksi Instagramista saa hyvin kuvan kukinnan tilanteesta.

IMG_20180517_204209_782
Kirsikankukkapuutarhan satumaista loistoa
IMG_20180517_204512_582
Kirsikankukkia lähikuvassa
IMG_20180517_204714_792
Japanilaistyylisen puutarhan rauhaa

 

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha

Toukokuun lopussa järjestettävän Kumpulan kyläjuhlan aikana Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan oli vapaa pääsy. Puutarha oli pitkään ollut mielessäni, sillä se sijaitsee erään kävelyreittimme varrella, joten päätin käyttää tilaisuuden hyväkseni. Puutarhassa on eri maanosien kukka- ja puulajeja ja myös Suomen kasvistolle on omistettu oma osuutensa. Kuumana loppukevään päivänä puutarhan lammen rannalla sijaitsevista varjopaikoista oli kova kysyntä. Puutarhassa kannattanee vierailla uudemman kerran vielä myöhemmin kesällä, sillä vasta osa kasveista olivat kukassa. Puutarhaan oli vuonna 2018 normaalina päivänä 6 euron sisäänpääsymaksu, mutta tästä huolimatta kesäinen retki puutarhaan kannattaa.

IMG_20180526_130026_064
Kumpulan kasvitieteellisessa puutarhassa voi rauhoittua veden äärellä

 

Haagan alppiruusupuisto

Yksi viime kesänä varsinkin Instagramissa villinneistä Helsingin kohteista on ehdottomasti Haagan alppiruusupuisto. Satumaisen puiston ensimmäiset rhododendrot on istutettu Helsingin yliopiston tutkimustarkoituksiin jo vuonna 1975 ja niiden latvukset ulottuvat jopa kuuden metrin korkeuteen. Rhodojen lisäksi puutarhasta löytyy myös huumaavan tuoksuisia azaleoja. Koska osuimme paikalle kovin tuulisena päivänä, meitä lämmitti myös puutarhassa sijaitseva yhden perheen pop-up -kahvila, jossa tarjottiin kahvin, teen ja mehun lisäksi kotitekoisia korvapuusteja. Nam! Myös rhodojen kukintatilannetta on hyvä seurata esimerkiksi Instagramissa, sillä kukinta kestää parhaimmillaan vain muutamia viikkoja ja tänä keväänä myös tätä puutarhaa vaivasi kuivuus.

IMG_20180605_192550_894
Satumaisessa rhodometsässä kuljetaan puisia polkuja pitkin
IMG_20180605_192827_358
Azaleoja puiston pohjoispäädyssä

 

Töölönlahden talvipuutarha

Alkukesän puutarhaturneeseemme mahtui vielä kesäkuun puolessa välissä Töölönlahden talvipuutarha kasvihuoneineen. Talvipuutarhan ruusutarhassa suurin kukkaloisto odotti vielä puhkeamistaan, mutta muutamia kukintoja oli jo avautunut ja näkymät Töölönlahdelle olivat aurinkoisena päivänä varsin hurmaavat. Kasvihuoneiden rauhassa oli myös miellyttävä käyskennellä, vaikka helteisenä päivänä kosteus olikin melkoinen. Viileänä syyspäivänä rauhaisa kasvihuone sitä vastoin olisi omiaan kirjan lukemiseen tai blogin kirjoittamiseen teekupposen ääressä.

IMG_20180617_165059_064
Talvipuutarhan hurmaava kasvihuone
IMG_20180617_165320_873
Talvipuutarhan kukkaloistoa

 

Helsingissä on monia hurmaavia puutarhoja ja listaltani löytyy edelleen ainakin Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha, johon en vielä ehtinyt vierailemaan ennen tätä kirjoitusta. Helsinkiin tutustuminen jatkuu myös monella rintamalla kesän ja miksei syksyn ja talvenkin mittaan. Missä puutarhoissa sinä suosittelisit vierailemaan?

 

Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat Travellover ja Vagabonda.

10 Replies to “Instagram Travel Thursday: Helsingin puutarhojen kukkaloistoa”

  1. Minä onnistuin käymään Roihuvuoressa ennen varsinaista hanamia, mutta kukat olivat täydessä loistossa. Olin hämmästynyt, kuinka suosittu puisto oli lounasaikaan tavallisena tiistaina. Kauniiden kuvien saaminen oli mahdotonta. Talvipuutarhan jättilumpeet kiehtoi minua toukokuussa, mutta en onneksi lähtenyt sitä yöllä katsomaan, kun ei mokoma sitten kukkinutkaan!

    Like

    1. Puutarhat ovat selvästi suosiossa nyt Helsingissä. Me vierailimme Haagan alppiruusupuistossa melko viileänä päivänä, porukkaa oli jonkin verran, mutta ei ruuhkaksi. Roihuvuoressa vierailimme illalla hieman myöhemmin, mutta siellä riitti porukkaa silloinkin.

      Like

  2. Nämä puutarhat ovat sellaisia paikkoja, joissa varmasti tykkäisin käydä jos asuisin Helsingissä. Harmi, että käyn siellä niin harvoin ja reissut ovat sen verran lyhyitä, että puutarhojen kiertäminen ei ole päällimmäisenä silloin mielessä. Mutta etenkin tuolla Haagan alppiruusupuistossa olisi kiva käydä!

    Like

  3. Asun ihan Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan naapurissa ja olen silti käynyt siellä vain kerran. Paikka on kyllä todella kaunis ja yllättävän iso. Kahvila on myös kivassa paikassa ja sinnehän pääsisi myös ostamatta sisäänpääsymaksua. Ehkäpä käyn ipanoiden kanssa joku päivä puutarhassa juoksentelemassa. Kiitos muistutuksesta!

    Like

Leave a comment